Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Porträtt
Publicerad: 2020-03-11 11:45

Sveriges yngsta advokat: ”Jag har älskat byråvärlden sedan dag ett”

Foto: Vinge

I början av mars blev Johanna Hamrefält landets yngsta advokat. Några dagar senare blev hon mamma.
– Till hösten räknar jag med att börja jobba igen, säger hon.

Johanna Hamrefält säger att hon velat bli jurist ända sedan tolvårsåldern.
– Jag ville bli åklagare och brann verkligen för chansen att få hjälpa brottsoffer. När jag skulle fylla 13 önskade jag mig en lagbok. Jag fick en också, av min moster.

Tog du till dig något av innehållet?
– Jag läste en del i brottsbalken. Om jag följde nyheterna och något lagrum dök upp så hände det att jag slog upp det. Men mest tyckte jag nog att det var häftigt att ha en lagbok.
– Jag var ganska nördig och gick ofta på förhandlingar, på Göteborgs tingsrätt. Ibland var mamma med, ibland någon klasskamrat. Men andra tyckte att det var ganska tråkigt.
– För mig blev det här intresset en stor morot. Jag ville få bra betyg och komma in på juristprogrammet.

Johanna Hamrefält

Namn Johanna Hamrefält

Yrke Sveriges yngsta advokat, verksam vid Vinge i Göteborg.

Senast sedda film TV-serien Designated Survivor

Senast lästa bok  ”Föda utan rädsla” av Susanna Heli

Allvarligaste brott du begått  ”Kört för fort”

Favoritlag   Frölunda.

"När jag skulle fylla 13 önskade jag mig en lagbok"

Johanna Hamrefält kom in vid Handelshögskolan i Göteborg direkt efter gymnasiet. Att hon hoppat över en årskurs i grundskolan ledde till att hon redan då var minst ett år yngre än sina kursare.
– När jag väl började med de affärsjuridiska kurserna så kände jag att det var det jag skulle hålla på med, och släppte åklagarbanan.
Under studierna var hon samtidigt vice vd för Handelsjuristerna, ett konsultbolag där samtliga medarbetare är juridikstudenter.
– Bolaget säljer juridisk rådgivning inom bland annat affärsjuridik. Jag hade personal- och försäljningsansvar. Det var lärorikt och spännande och det gjorde mig ännu mer säker på att det var affärsjuridik jag ville ägna mig åt.

Varför?
– Jag gillar kombinationen med ekonomi samtidigt som det finns ett tydligt samhällsfokus. Frågorna är komplexa men ramarna är fria. Det passar mig väldigt bra. Jag har älskat byråvärlden sedan dag ett. Miljön är spännande, tempot är högt och man får insyn i många olika branscher. Jag gillar att man ständigt möts av nya utmaningar och behöver lära sig nya saker.

 

"På anställningsintervjun berättade jag att jag var i femte veckan"

Johanna Hamrefält är inriktad på bolagsrätt, börsrätt och privat och publik M&A. Först tre år på Setterwalls i Göteborg innan hon i augusti 2019 började på Vinge. Anställningsintervjun blev ovanlig.
– Jag berättade att jag då var i femte veckan. ”Jag hoppas att ni ser långsiktigt på mig” sa jag. Och att jag var gravid var aldrig något problem. Jag kände mig trygg i hur Vinge tog sig an situationen. De har gett mig utrymme om jag någon gång har behövt ta det lugnare. Sedan har jag haft tur och har orkat jobba som vanligt under graviditeten.

 

"Just nu är jag absolut inriktad på delägarspåret"

I början av mars upptogs Johanna Hamrefält som medlem i Advokatsamfundet och blev som 25-åring landets yngsta advokat. Några dagar senare föddes sonen Arthur.
– Fram till sommaren tänker jag mest vara ledig och bara arbeta med några löpande uppdrag. Till hösten räknar jag med att börja jobba igen.

Hur tänker du dig framtiden? Delägare på advokatbyrå?
– Det är alltid bra att hålla alla dörrar öppna men just nu är jag absolut inriktad på delägarspåret och på att jobba vidare som advokat.


Dela sidan:
Skriv ut: