Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Business
Publicerad: 2019-11-01 10:49

Sverige fortsatt attraktivt på dykande M&A-marknad

Illustrationsbild Foto: Øystein Røimål / NTB
Redan kund?

Det totala värdet på företagsaffärer i Sverige faller, enligt en ny rapport från Baker McKenzie och Oxford Economics.

Under 2019 väntas det totala värdet på fusioner och förvärv i Sverige uppgå till 19,6 miljarder dollar, en nedgång från 36,6 miljarder dollar 2018.
Det totala värdet på företagsaffärerna väntas sjunka ytterligare 2020, både i Sverige och globalt sett, enligt rapporten Global Transactions Forecast som prognostiserar företagstransaktioner och börsnoteringar på 42 marknader fram till år 2022. Trots den sjunkande marknaden behåller Sverige en relativt hög position och hamnar på åttonde plats.
De högst rankade länderna är i tur och ordning Hong Kong, Singapore, Nederländerna, Schweiz, Taiwan, Storbritannien och Irland.
Anledningen till Sveriges attraktionskraft anges vara den låga kreditrisken, en effektiv förvaltning och att det är lätt att göra affärer i Sverige.

Vi väntar oss en gradvis återhämtning för 2021-2022

− Under 2018 drev några få mycket stora affärer upp värdet på företagstransaktionerna i Sverige, vilket bidrog till det höga totala värdet på transaktionerna förra året jämför med i år. Vi väntar oss en gradvis återhämtning för 2021-2022 i takt med att den ekonomiska aktiviteten tar fart, säger Anders Fast, Managing Partner för Baker McKenzie Sverige i ett pressmeddelande.
Globalt sett väntas värdet på företagstransaktionerna också minska nästa år. Det totala värdet på företagstransaktionerna väntas uppgå till 2,8 biljoner dollar 2019, för att sjunka till 2,1 biljoner dollar 2020.
En rejäl avmattning har skett i Europa liksom i Asien. I Nordamerika har företagstransaktionerna minskat något medan börsnoteringarna har ökat, om man jämför de prognosticerade siffrorna för 2019 med föregående år.

 

 

Osäkerheten kring brexit bidrar

Några noterbara transaktioner under 2019 är Ubers börsnotering, Walt Disneys köp av 21st Century Fox och DowDuPonts spin-off av Dow Inc.
Europa påverkas av nedgången i global handel, Tysklands ekonomiska avmattning och osäkerheten kring Brexit. Dessutom har europeiska regeringar ökat den regulatoriska granskningen avsevärt under 2019.


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons