Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Business
Publicerad: 2021-07-13 17:11

”Startsträckan var väldigt kort, för att inte säga obefintlig”

Foto: Mannheimer Swartling

Mannheimer Swartlings managing partner Jan Dernestam om hur pandemin påverkat nya satsningen: ”Inte fått dit anställda från Sverige”.

1 januari öppnades Mannheimer Swartlings kontor i Singapore som ska fungera som byråns centrum för tvistelösningsverksamheten i Asien.

Hur utvärderar ni verksamheten så här långt?
– I vår affärsplan för Singapore var vi mycket ambitiösa och räknade med att vi relativt snabbt under 2021 skulle ha en hög beläggning. När vi nu lagt vårt första halvår bakom oss kan vi konstatera att allt till och med gått ännu snabbare än vår plan och detta trots att vi på grund av pandemin ännu inte kunnat få dit några anställda från Sverige, säger byråns managing partner Jan Dernestam.

"Startsträckan i Singapore var väldigt kort, för att inte säga obefintlig"

– Så snart de singaporianska myndigheterna tillåter så kommer ett par svenska biträdande jurister att flytta dit för att förstärka verksamheten. Tack vare att vi genom vårt kontor i Hong Kong under nästan 15 års tid byggt upp ett så starkt varumärke på den asiatiska marknaden för skiljeförfaranden så var startsträckan i Singapore väldigt kort, för att inte säga obefintlig.

Vilka är de viktigaste anledningarna till att Singapore blivit en vanligare plats för internationella skiljeförfaranden?
– Singapores regering har sedan många år haft en uttalad ambition att bygga upp Singapore som en global ”arbitration hub”, vilket man också lyckats med. Regeringen ger finansiellt stöd, men framförallt är man väldigt öppen för att snabbt och effektivt vidta åtgärder och förändringar som på olika sätt ökar Singapores attraktionskraft för internationella skiljeförfaranden. Det här återspeglas bland annat i en effektiv lagstiftningsapparat, omfattande marknadsföring av Singapore som plats för skiljeförfaranden, starkt stöd till det lokala skiljedomsinstitutet Singapore International Arbitration Centre och en påtaglig målsättning att attrahera utländska aktörer att etablera verksamhet i Singapore. Man har också infört ett för Singapore unikt undantag som innebär att utländska jurister kan praktisera Singapore-lag inom ramen för ett internationellt skiljeförfarande.

"Utvecklingen i Hong Kong har gjort att flera internationella advokatbyråer valt att fokusera sin verksamhet till Singapore istället"

– Vidare kan man förstås också konstatera att den politiska utvecklingen i Hong Kong gjort att flera internationella advokatbyråer valt att fokusera sin verksamhet till Singapore istället för Hong Kong.

I vilken mån hanteras andra typer av ärenden från det nya kontoret?
– Vi arbetar enbart med skiljeförfaranden i Singapore. Allt annat jobb hanterar vi tillsammans med våra lokala vänbyråer på plats i Singapore. Inom internationell tvistlösning är vi en av de ledande byråerna i världen och vi är exempelvis en av endast tio advokatbyråer, och den enda icke-anglosaxiska, som är certifierade som rådgivare av det kinesiska handelsministeriet.


Dela sidan:
Skriv ut: