Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Business
Publicerad: 2021-04-12 08:36

”Senaste årets parallella universum lär fortsätta”

Foto: White Case
Redan kund?

Jan Jensen, White & Case, räknar med fortsatt våg av transaktioner. ”Har vissa planer på expansion – för dialog med personer som skulle vara färgstarka förstärkningar”.

Jan Jensen, executive partner för White & Case i Stockholm, säger att den globala byråns Sverigekontor haft ”fortsatt bra vind i seglen under pandemin”.
– Antal uppdrag och omsättning har ökat under 2020 och Q1 2021, men mixen av uppdrag har förändrats jämfört med föregående år. Två drivande krafter har varit den starka börsen och en het M&A-marknad för covid-resistenta verksamheter. Men vi har även haft stort fokus på att hjälpa klienter med verksamheter som drabbats hårt av pandemin, inte minst med finansieringar och omstruktureringar, säger Jan Jensen.

"Jag tror på en fortsättning av det parallella universum vi upplevt det senaste året, med en stark M&A- och IPO-marknad"

På vilka sätt har det varit en konkurrensfördel att under pandemin vara en del av en global byrå?
– Bredden och djupet av kunskap och erfarenheter vi har tillgång till genom våra globala expertteam och sektorgrupper ger oss och våra klienter en konkurrensfördel. Vi har en bredare kunskapsbas, enkelt uttryckt
– Vår storlek har också inneburit att vi har en väldigt stabil finansiell grund att stå på som bland annat har gjort att vi trots pandemin har kunnat fortsätta att investera i nya kontor, i rekryteringar av både seniora ledande personer och unga talanger till våra olika kärnområden.

Hur kommer transaktionsmarknaden att utvecklas under det kommande året?
– Jag tror på en fortsättning av det parallella universum vi upplevt det senaste året, med en stark M&A- och IPO-marknad och rekordhöga värderingar för covidresistenta verksamheter, särskilt fintech och annan tech-relaterad business. Se framgångssagor som Klarna, Trustly, Sinch och Epidemic Sound. Samtidigt som andra verksamheter, särskilt inom retail, resor och underhållning, kommer att behöva fortsätta att arbeta med sina affärsmodeller och finansiering. En annan tydlig trend är fokus på ESG, allt från gröna investeringar och finansieringar till social hållbarhet och etiska investeringar. Samtidigt pågår en snabb digitalisering och energiomställning av samhället, detta kommer förstås även att generera många typer av transaktioner. Det är imponerande och roligt att se så många svenska bolag som leder den utvecklingen, som Northvolt.

 

"I vissa försäljningsprocesser i Europa har en Spac gått vinnande ur budgivningen."

Jan Jensen gör bedömningen att den internationella trenden med Spacs, Special Purpose Acquisition Companies, kommer att sätta tydliga avtryck även i Norden. Genom en börsnotering tar bolaget – som inte är verksamhetsdrivande – in kapital från investerare med syfte att köpa upp eller gå samman med ett annat bolag.
– Vi har ett av de ledande Spacteamen i USA och arbetar för närvarande med flera Spactransaktioner med svenska bolag, såväl Spacnoteringar som så kallade”de-Spac” affärer, där en noterad Spac genomför ett förvärv. Och i vissa försäljningsprocesser i Europa har en Spac gått vinnande ur budgivningen. Vi kommer definitivt att se mer av det här framöver.

Hur tror du klienternas behov kommer att förändras framöver?
– Klienternas förväntningar på sina rådgivare och samarbetspartners kommer nog i ökande grad att präglas av de värderingar och policies man själv arbetar med. Konkret kommer det att synas bl.a. inom ESG och mångfald. Sättet vi driver vår verksamhet på i olika avseenden kan inte gå stick i stäv med hur klienterna vill driva sin egen verksamhet, och klienterna vill även se att våra team i olika uppdrag har en sammansättning som speglar hur de själva arbetar och är förenliga med deras egna värderingar.

 

"En annan konsekvens av pandemin är att mycket av hanteringen kring transaktioner nu sker helt digital"

Vad blir nästa steg i digitaliseringen av advokatbranschen?
– Det närmaste och mest konkreta steget tror jag blir en teknikutveckling som möjliggör större grad av interaktivitet, t.ex. i digitala möten eller när flera personer på olika håll samtidigt arbetar i samma dokument. Pandemin har ju gjort det uppenbart att vi kan hålla många möten digitalt där de tidigare hölls fysiskt, med många positiva följder såsom större effektivitet, bättre flexibilitet att ta möten från olika platser, mindre resande och klimatpåverkan.
– En annan konsekvens av pandemin är förstås att mycket av hanteringen kring transaktioner nu sker helt digitalt, t.ex. due diligence, förhandlingar av avtal, signing och closing. Utan printning av högar med papper, och med användning av tekniska hjälpmedel för underskrifter m.m. Baksidan av denna digitalisering är förstås att det blir färre fysiska möten, som ändå är rätt viktiga för byggandet av kultur, social trivsel, teamwork och affärsrelationer.

Planerar ni nyrekryteringar?
– Ja, vi har vissa planer på att expandera och har en dialog med personer som skulle vara färgstarka förstärkningar av vårt team. Samtidigt fortsätter vi att bygga teamet i Stockholm med unga talanger i alla våra verksamhetsgrupper, Private Equity, M&A Corporate, Debt Finance, Capital Markets och Disputes.


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons