Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Rättsfrågor
Publicerad: 2019-07-27 18:37

Ruth Bader Ginsburg: ”Jag är högst levande”

Foto: AP

”En senator spådde med viss skadeglädje att jag skulle ha dött inom ett halvår – nu är han själv död medan jag är högst levande”.

 

Under det senaste året har Ruth Bader Ginsburg, justitieråd vid USA:s Supreme court, varit sjukskriven på grund av en canceroperation. Som en följd har uppgifter om att hon därför skulle överväga att lämna domstolen spridits i USA. I en sällsynt intervju med radiostationen NPR kommenterar Ginsburg diskussionen. Under sin hittills 26-åriga tjänstgöring vid domstolen har hon drabbats av olika cancersjukdomar vi tre tillfällen. Redan när hon 2009 hade cancer i bukspottskörteln spådde politiker att hon snart skulle behöva lämna domstolen.

 

"Nu är den senatorn, vars namn jag glömt, själv död. Själv är jag högst levande"

”En senator spådde då med viss skadeglädje att jag skulle vara död inom ett halvår. Nu är den senatorn, vars namn jag glömt, själv död. Själv är jag högst levande ”, konstaterade Ginsburg i intervjun med NPR.

Den politiker Ruth Bader Ginsburg syftade på, republikanen Jim Bunning, avled 2017 vid 85 års ålder.

Genom sitt mångåriga engagemang för jämställdhet har Ruth Bader Ginsburg blivit en stark förebild för många. Under 2018 var hon föremål både för filmen ”En kvinna bland män” och dokumentären ”RBG”.

Sedan Brett Kavanugh förra året tillträdde som en av Supreme Courts  nio domare så har de konservativa stärkt sitt inflytande över domstolen. Eventuella vakanser får stora politiska konsekvenser, något som orsakat det stora politiska intresset för domarnas hälsa och framtidsplaner.


Dela sidan:
Skriv ut: