Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Porträtt
Publicerad: 2019-05-08 00:00

PwC-juristen tveksam till advokatbranschens personalpolitik

Foto: PwC

”Även här arbetar vi mycket men ingen ber medarbetarna att ställa in en bokad semester för att de istället ska sitta i en DD”.

Under de kommande åren väntas rådgivningstjänster utgöra mellan 30 och 40 procent av omsättningsökningen för de stora revisionsbyråerna, enligt en undersökning som Wolters Kluwer och Kelley Market Research genomfört.
2011 samlade PwC sin juridiska rådgivning under namnet Legal Services. Angelica Persson Ewö är ansvarig partner för verksamheten:
– Fler har upptäckt våra tjänster efter det, skillnaden är väldigt stor. Samtidigt har vi fått betydligt fler medarbetare. Vi jobbar med affärsrättslig rådgivning, avtals- och bolagsrätt, och transaktionsjuridik, säger hon.

Angelica Persson Ewö

Namn Angelica Persson Ewö
Titel Ansvarig partner, PwC Legal
Senaste film Bohemian Rhapsody
Senaste bok Syndafloder av Kristina Ohlsson
Allvarligaste brott du begått Fortkörning
Favoritlag Växjö Lakers

Många kunder tycker att det är skönt att slippa springa runt till flera olika rådgivare.

– Vi jurister arbetar väldigt integrerat med revisorer och skattejurister och andra experter inom organisationen Många kunder lyfter fram att de tycker att det är skönt att slippa springa runt till flera olika rådgivare.

Beskriv en typisk kund.
– De allra flesta är små och medelstora bolag med en årsomsättning från 10 miljoner till 20 miljarder kronor.
– Många frågor kommer också från vårt internationella nätverk, oftast handlar det då om att något utländskt bolag vill etablera sig i Sverige.

Hur uppfattar du konkurrensen från advokatbyråerna?
– Jag upplever faktiskt inte att det är någon större konkurrens. Det händer att vi stöter på dem och det händer att vi samarbetar med dem i olika ärenden.

Var vi är baserade till vardags har ingen betydelse inom organisationen.

Vad har du för bakgrund?
– I Lund pluggade jag parallellt till både jurist och civilekonom. Jag har aldrig jobbat som ekonom men har naturligtvis haft nytta av kunskaperna. Samtidigt som jag började här hade jag erbjudande från en annan revisionsbyrå men valde PwC eftersom det kändes som en mer personlig arbetsplats. Först var jag på kontoret i Örebro men när jag fick chansen att flytta hem till södra Sverige så tog jag den.

Angelica Persson Ewö har sin bas i Växjö men arbetar över stora delar av södra Sverige.
– Mina biträdande jurister finns i Jönköping, men vi har daglig kontakt ändå. I arbetsgrupperna arbetar vi tillsammans med medarbetare runt hela landet.

Har det varit något problem på grund av att du är baserad utanför storstadsområdena?
– Nej, det har aldrig varit en fråga över huvud taget. Jag arbetar ofta i Stockholm men var vi är baserade till vardags har ingen betydelse inom organisationen.

De jurister som börjat hos oss de senaste åren har uteslutande kommit från advokatbranschen

Advokatbyråerna kritiseras ofta för hård arbetsbelastning och dålig flexibilitet. Hur är det hos er?
– Man ska naturligtvis vara medveten om att vi också jobbar mycket men min uppfattning är att vi är mer flexibla än många konkurrenter.

Jag antar att det är en konkurrensfördel i rekryteringssammanhang?
– De jurister som börjat hos oss de senaste åren har uteslutande kommit från advokatbranschen. De har upplevt att de har jobbat för mycket tidigare. Semestrar har ställts in och de har fått jobba mycket på nätterna. Jag är tveksam till det här och undrar om kunderna verkligen tycker att det är ett tecken på kvalitet.
– Även här arbetar vi mycket men ingen ber medarbetarna att ställa in en bokad semester för att de istället ska sitta i en DD


Dela sidan:
Skriv ut: