Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Porträtt
Publicerad: 2019-06-05 07:49

”Politiken har gjort mig till en bättre advokat”

Foto: Maria Tellblom

”En enorm bekräftelse att bli näst mest kryssad” – men ”swishpolitiken” räckte inte ända till EU-parlamentet för advokaten Henrik Sundström.

 

Med nästan 18 000 personkryss var advokaten Henrik Sundström den moderatpolitiker som kryssades näst mest i valet till Europaparlamentet. Ändå räckte det inte för att nå ett av partiets fyra mandat. Sundström kryssades av 2,57 procent av partiets väljare, för att bli personvald måste den andelen vara fem procent.

Sundström hade plats 25 på valsedeln, endast partiets toppnamn Tomas Tobé fick fler kryss.

Henrik Sundström konstaterar att han har ”blandade känslor” över resultatet.

– Jag har kämpat för det här i så många år, lagt ned många timmar och mycket pengar, och så når man inte ända fram. Då funderar man så klart på vad man hade kunnat göra annorlunda. Samtidigt är det naturligtvis en enorm bekräftelse att bli näst mest kryssad, säger han.

 

Henrik Sundström

Namn Henrik Sundström

Yrke  Advokat baserad i Bohuslän, politiker (M).

Senast lästa bok Identity av Francis Fukuyama

Senast sedda film Dumbo

Favoritlag ”1809 års regeringsform.  En klassik liberal västerländsk grundlag.  Att byta ut den var som att våldföra sig på den liberala västerländska demokratins principer”.

Allvarligaste brott du begått ”Kört 142 km i timmen på 120-väg”.

"Swishpolitik kan man kalla det. Sammanlagt har det blivit omkring 60 000 kronor, så det räcker inte på långa vägar."

Under flera år var Henrik Sundström kommunalråd och kommunstyrelseordförande i Uddevalla, samtidigt var han ordförande för Moderaterna i Bohuslän. EU-valet 2014 blev en kalldusch för partiet: 13,65 procents stöd

– På eftervalskonferensen träffade jag en ung kille från förbundet i Halland, Hravn Forsne. Vi hade samstämmiga idéer om hur man borde göra i kommande Europaparlamentsval. Jag kände att jag ville pröva på detta. Med tiden har vi jobbat tätare och tätare med kampanjen och bland annat rekryterat in fler personer i kampanjen.

Vad har varit de största utmaningarna?

– Att hitta tiden att producera texter. Pengar är en annan. Jag har fått förlita mig på bidrag från frivilliga, crowdfundat.

Som en kampanjvariant av så kallad swishjournalistisk?

– Ja, swishpolitik kan man kalla det. Sammanlagt har det blivit omkring 60 000 kronor, så det räcker inte på långa vägar. Jag har även puttat in egna pengar. Den stora kostnadsposten har varit annonsering på Facebook, men det är viktigt att veta hur man ska utforma annonserna. Facebook premierar användarnas upplevelse så om annonsen har ett innehåll som folk gillar att interagera med så är det ganska billigt att annonsera. I annat fall är det dyrare.

 

"Kampanjen var uppbyggd kring yttrandefriheten på sociala medier, som nu hotas av EU:s copyrightdirektiv. Den frågan gav mig en enorm skjuts"

Vad fungerade bäst för dig?

– Hela min kampanj var uppbyggd kring yttrandefriheten på sociala medier, som nu hotas av EU:s copyrightdirektiv. Den frågan gav mig en enorm skjuts, vilket man kan se i valresultatet. Jag har gått väldigt bra i universitetsstäder som Lund, Uppsala, Umeå, Stockholm, Göteborg och Växjö.

En annan fråga som Henrik Sundström drivit debatt om är migrationen.

– Jag utformade min politik på det området utifrån en europapolitisk rapport som förre EU-parlamentarikern Christofer Fjellner och riksdagsledamoten Karin Enström skrivit. Innehållet i den var jag först med att lyfta fram, sedan gjorde partiet detsamma. Jag drev bland annat frågan att EU behöver kontroll av sin yttre gräns och att möjligheten att söka asyl spontant från länder utanför Europa ska begränsas till asylcenter utanför EU.

– Migrationspolitiken är en basplatta för att komma någonstans i dagens politiska landskap. Man måste lyfta den så att människor känner sig trygga i var man står på området. Oavsett vilken inställning en väljare har så vill man veta var kandidaten står.

– Så här har det varit länge nu, det blir ändå bara viktigare och viktigare för väljarna.

Henrik Sundström Foto: Maria Tellblom
"Stora byråer kommer att vara omöjliga, åtminstone sådana där fler än två advokater arbetar med brottmål."

Hur tänker du om din politiska framtid?

– Jag är öppen för förslag. Jag hade gärna suttit i partistyrelsen men då krävs att något länsförbund nominerar mig dit.

Moderaternas nästa partistämma äger rum i oktober 2019

Henrik Sundström var kommunalråd i Uddevalla fram till riksdagsvalet 2014.

– Vi åkte på däng i valet och jag hade inte blivit något bra oppositionsråd. Sedan ville jag inte tappa kontakten med advokatyrket.

Vad hade ändrats under de år du varit borta?

– Till att börja med tycker jag att jag blev en mycket bättre advokat efter åren i politiken. Man får en annan insyn i hur samhället hänger ihop.

Vilka är advokatyrkets stora framtidsfrågor?

– Vi ser fler och fler åtal med väldigt många tilltalade. Här i Uddevalla har det i många fall handlat om gängbrottslighet. Det ger en jävsproblematik. Stora byråer kommer att vara omöjliga, åtminstone sådana där fler än två advokater arbetar med brottmål.

– Här har det gått så långt att tingsrätten aktivt söker advokater från till exempel Göteborg i de största målen.

Märker du ökad konkurrens från nya aktörer som till exempel Familjens jurist vad gäller familjerättsliga ärenden?

– Nej, jag upplever inte att så många över huvud taget gör den typen av ärenden. Det har blivit svårare och svårare att leva på familjerätten.


Dela sidan:
Skriv ut: