Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Politik
Publicerad: 2019-08-28 08:46

Ökat politiskt stöd för att hyra fängelseplatser utomlands

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

”Alternativet är en soningskö, där människor väntar på att ställa om sitt liv och riskerar att begå ytterligare kriminalitet”

Fler partier öppnar nu för att Sverige ska kunna hyra fängelseplatser utomlands för att på så sätt lösa platsbristen på svenska anstalter. Både Liberalerna och Kristdemokraterna vill att den här möjligheten prövas, rapporterar SR Ekot.

En liknande åtgärd har tidigare prövats av Norge. Sverigedemokraterna har tidigare föreslagit att Sverige ska hyra fängelseplatser av andra EU-länder.

 

Justitieministern: "Dyrt och omständligt"

-Alternativet är nu inte en perfekt svensk anstalt, utan alternativet är en soningskö, där människor väntar på att ställa om sitt liv och riskerar att begå ytterligare kriminalitet, säger L:s rättspolitiske talesperson Johan Pehrson till Ekot.

Vänsterpartiets rättspolitiske talesperson Linda Westerlund Snecker menar samtidigt att det är en ”orealistisk” lösning och justitieminister Morgan Johansson (S) konstaterar att Norges beslut att hyra fängelseplatser av Nederländerna varit ”dyrt och omständligt”.