Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Rättsfrågor
Publicerad: 2019-09-11 07:47

Nya poliser anses ha två svagheter – att skriva och att köra bil

Illustrationsbild. Foto: Johan Nilsson / TT

”När Polisen får kritik av JO är det inte för att vi har missat att sätta punkt och stor bokstav i en mening”.

 

Nyutbildade poliser är inte tillräckligt bra på att köra bil och uttrycka sig i skrift. Det slås fast i en kommande rapport om polisutbildningen, som Polistidningen har tagit del av.

 

Rapporten är resultatet av en översyn av polisutbildningen. Företrädare för polisregionerna slår fast att två områden är ”problematiska”:

  • De flesta regioner upplever att de nya polisernas körkunskaper inte håller måttet.
  • Många upplever också att de unga kollegorna har svårigheter med att uttrycka sig i skrift, något som märks när de skriver förhörsprotokoll och rapporter.
Stavfel ser fula ut men är inte ett problem för rättssäkerheten så länge de inte förändrar betydelsen av ord eller meningar

Carina Hansson, som undervisar i avrapportering och dokumentation på Linnéuniversitetet i Växjö, konstaterar i Polistidningen att det rent allmänt skett en utarmning av kunskaper i det skrivna språket men säger också att fokus i utbildningen ligger på ett ”rättssäkert språk”.

– När Polisen får kritik av JO är det inte för att vi har missat att sätta punkt och stor bokstav i en mening, utan för att vi inte har dokumenterat ett frihetsberövande korrekt till exempel. Stavfel ser fula ut men är inte ett problem för rättssäkerheten så länge de inte förändrar betydelsen av ord eller meningar.


Dela sidan:
Skriv ut:

Taggar: