Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Porträtt
Publicerad: 2019-09-25 12:03

Nya byråns strategi: ”Alla jurister ska kunna bli delägare”

”Jurister gillar förutsebarhet – men på många byråer är det höljt i dunkel hur delägarspåret ser ut”.

 

Svante Hjertén, Amir Daneshpip och Christian Martinsson har lämnat Front Advokater i Göteborg och startat den nya byrån Reuterman.

-Jag hade känt en längtan efter att stå på egna ben, säger Svante Hjertén.

-Amir och Christian var intresserade av att följa med. Vi hade en samstämmig syn om vilken typ av arbetsplats vi ville jobba på, där det finns en genomarbetad idé om vart bolaget är på väg.

Svante Hjertén

Namn Svante Hjertén

Yrke Delägare på advokatbyrån Reuterman

Senast lästa bok   Hjärnstark  av Anders Hansen

Senaste sedda film ”Jag såg nyligen om Ruben Östlunds Turist”

Allvarligaste brott du begått Fortkörning

Favoritlag Landslaget i utförsåkning

"Det finns ett stort mellanregister som duckar för frågan eftersom de inte har tänkt igenom den och inte är proaktiva"

Verksamheten inleddes för en månad sedan, men ambitionen är att växa.

-Våra klienter har valt att följa med och vi har fullt upp att göra. På kvällarna möblerar vi lokalen, på Drottninggatan i centrala Göteborg. För nästa år har vi budgeterat för drygt 6 miljoner och räknar med att vara åtminstone dubbelt så många när vi stänger 2020.

En bärande idé för den nya byrån är att ha en transparent strategi om delägarskap som en drivkraft i affären.

-Vi vill uppmuntra till delägarskap och jurister gillar förutsebarhet. På många byråer är det höljt i dunkel hur delägarspåret ser ut. De stora framgångsrika byråerna har tydliga instruktioner för det här men det finns ett stort mellanregister som duckar för frågan eftersom de inte har tänkt igenom den och inte är proaktiva.

"Utöver att vara jätteduktiga jurister ska de vara trevliga och inställda på att alltid vara tillgängliga"

-Vi vill ha en uttalad ambition att alla jurister vi anställer ska kunna bli delägare. Det ska inte vara otydligt vad som förväntas av dem.

Och vad är det?

-Redan i rekryteringssamtalen berättar vi vilka förväntningar vi har på dem, att de utöver att vara jätteduktiga jurister ska vara trevliga och inställda på att alltid vara tillgängliga men också att de är kommersiella, i betydelsen sugna på att göra affärer åt klienten.

I advokatbranschen har det länge pratats om behovet av alternativa karriärvägar. Hur ser du på den diskussionen?

-Det finns en stor grupp som vill jobba på byrå utan att bli delägare och de signalerna ska man hörsamma. Man måste kunna erbjuda den som inte vill bli delägare en bra tillvaro och marknadsmässig lön. Samtidigt tror jag att det fortfarande är så att majoriteten är intresserade av att bli delägare. På Reuterman utgår vi från att man vill bli delägare.

 

"Vi var överens om att det skulle vara lite svårt att sätta våra egna namn på dörren"

Hur kom ni fram till namnet?

-Vi var överens om att det skulle vara lite svårt att sätta våra egna namn på dörren. Dels är det lite gammaldags, dels skulle det till slut bli många namn eftersom tanken är att vi ska bli fler. I flera kvällar hade vi namnlekar. Vi gillade ändå tanken på efternamn. Till slut var det en av oss som plockade fram sin farmors flicknamn, Reuterman. Så fick det bli.

Vems farmor var det?

-Det var min.

"Jag hade ingen relation till filmfestivalen, hade väl sammanlagt haft två sådana biljetter i min ficka och gått på en av filmerna"

Under en del av tiden på Front Advokater, som innan dess var Gärde Wesslaus kontor i Göteborg, var Svante Hjertén managing partner. Innan dess var han bland annat vd för Göteborg Film Festival. Att det blev så berodde på slumpen, menar han.

-Det var några år efter att jag läst juridik i Lund. Jag hade ingen relation till filmfestivalen, hade väl sammanlagt haft två sådana biljetter i min ficka och gått på en av filmerna. En god vän som var styrelseordförande frågade om jag ville ta över. Det är Nordens största filmfestival och en stor mötesplats för branschen. Jag sa ja, dubblade omsättningen och fick styr på organisationen.

Därefter var han evenmangschef på kommunala Göteborg & Co.

-Men efter några år kände jag att jag ändå måste prova på juristspåret. Mina barn hade blivit så stora att de frågade vad jag jobbade med. Då ville jag kunna säga att jag provat allt jag velat göra.


Dela sidan:
Skriv ut: