Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Business
Publicerad: 2019-10-23 09:30

Norsk expert: ”Många är nog spända på hur Schjødts satsning ska gå”

Foto: Advokatbladet

Erlend Wessel Carlsen: ”Schjødt viker inte från sin modell – har ett stenhårt intjänings- och kostnadsfokus

 

För några veckor sedan kom beskedet att norska storbyrån Schjødt slår sig samman med svenska Hamilton. Tillsammans kan den nya aktören redovisa en årsomsättning på motsvarande 1,3 miljarder kronor.

I Norge har det historiskt funnits fyra ledande byråer, Wikborg Rein, Thommessen, Wiersholm och Bahr.
– Men efter en period med väldigt snabb tillväxt tog sig även Schjødt, från en mellannivå, in i den här gruppen. Senaste räkenskapsåret var man Norges tredje största byrå sett till omsättningen. Men bland de övriga toppbyråerna ses Schjødt nog fortfarande som något av en ful ankunge. Som en utmanare.
Det säger Erlend Wessel Carlsen, som kommenterar advokatbranschen i norska Advokatbladet.

"Schjødt kan genomgående visa de bästa resultatmarginalerna i Norge"

– Vändningen skedde efter att de tagit in en extern vd som fick leda verksamheten. Det är ett exempel på något som de var först med bland de större bolagen och som flera sedan tagit efter. Schjødt har ett stenhårt intjänings- och kostnadsfokus och kan genomgående visa de bästa resultatmarginalerna i Norge. Byråns delägare brukar vara i topp när de norska advokater som har högst taxerad inkomst listas i affärstidningarna.
– Under senare år har byrån bytt framtoning och blivit mer slutna än sina konkurrenter. De jobbar efter principen show don´t tell, säger Erlend Wessel Carlsen.

Redan för ett år sedan slog sig Schjødt ihop med den norska boutiquebyrån Michelet & Co, specialiserad på oljerelaterad juridik.
– De senaste åren har toppbyråerna konkurrerat om att bli först med en årsomsättning på över en miljard norska kronor. Bland de här byråerna finns en stor hunger efter att växa. Det har funnits en diskussion om man verkligen kan nå den här nivån i Norge, med tanke på möjliga intressekonflikter. Men i år tog sig Wikborg Rein över gränsen.

"I Hamilton tror man sig nog ha funnit en annan byrå med samma mentalitet"

– Schjødts drag att gå in i Sverige kan tolkas som att man inte gett upp den här kampen utan att man vill fortsätta växa och att man vill göra det i Sverige. I Hamilton tror man sig nog ha funnit en annan byrå med samma mentalitet.
– Jag kan tänka mig att kraven på Hamilton kommer att vara höga. Schjødt har en tydlig och klar affärsmodell som de inte viker ifrån. Det kommer nog kunna tända en gnista hos många.
– Många här i Norge är nog spända på hur satsningen i Sverige kommer att gå, men om någon norsk byrå skulle klara det så är det Schjødt , säger Erlend Wessel Carlsen.


Dela sidan:
Skriv ut: