Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Rättsfrågor
Publicerad: 2019-06-05 07:30

Nämndeman dömd för miljonbedrägeri

Stockholms Tingsrätt. Foto: Maja Suslin / TT

Avslöjades i tv-program. Straffet: Ett år och åtta månaders fängelse.

 

En tidigare nämndeman har av Stockholms tingsrätt dömts för omfattande bedrägerier.

Bedrägerierna har bestått i att nämndemannen för sin tjänstgöring i domstol begärt ersättning för inkomstförlust i form av löneavdrag trots att han inte haft någon anställning. Tingsrätten har dömt en annan person för medhjälp till flera av bedrägerierna.

Nämndemannen inledde sin tjänstgöring i Södertörns tingsrätt år 2013 och var verksam fram till våren 2018. Mannen har också varit verksam i Förvaltning-rätten i Stockholm. Nämndemannen polisanmäldes i samband med ett inslag i TV 4:s Kalla fakta under våren 2018.

Bedrägerierna bestod i att mannen begärde ersättning för inkomstförlust vid sammanlagt 361 tillfällen – 1,2 miljoner kronor – något nämndemän har rätt till ifall de drabbats av löneavdrag. Men i det här fallet hade mannen inte någon anställning.

 

"Det är uppenbart att ersättning för inkomstförlust endast kan avse verklig inkomstförlust"

Nämndemannen har uppgett att han hade en fingerad lön som aldrig betalades ut men som var avsedd att tjäna som underlag för hans och hans kompanjons ekonomiska reglering i framtiden när en produkt de höll på att utveckla hade avyttrats. Tingsrätten har emellertid underkänt denna förklaring.

–    Det är uppenbart att ersättning för inkomstförlust endast kan avse verklig inkomstförlust som uppkommer direkt i samband med tjänstgöringen i domstol och inte eventuell framtida ersättning, kommenterar rättens ordförande rådmannen Bertil Sundin i pressmeddelandet.

På grund av bedrägeriernas omfattning och att nämndemannen missbrukat allmänt förtroende så har bedrägerierna bedömts vara grova brott. Nämndemannen döms till fängelse i ett år och åtta månader och ska också betala tillbaka den felaktiga ersättningen.


Dela sidan:
Skriv ut: