Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Business
Publicerad: 2020-11-12 18:48

”Marknaden kommer inte reagera med samma panik som i våras”

Foto: EY

EY:s Andreas Dalhäll om hur pandemien påverkar IPO:s och transaktioner. ”Människan är fantastisk på att anpassa sig”.

Årets tredje kvartal var det mest aktiva tredjekvartalet på 20 år om man ser till intäkter. Sett till transaktioner var perioden den näst högsta under samma period. Det visar en sammanställning från EY. Juristen Andreas Dalhäll är partner på revisionsbyrån och IPO Leader för verksamheten i Sverige och övriga Norden. Han beskriver framtidstron bland nordiska bolag som ”oerhört stark”.

I vilken mån tror du att den här utvecklingen är ett resultat av ett uppdämt behov från den tidiga pandemin?
– Vi hade en betydande pipeline på IPO-relaterat arbete under februari 2020, när pandemin slog till. De flesta av dessa projekt sattes på paus under april-maj, när effekten av Covid-19 började tydliggöras, säger Andreas Dalhäll.

"Samhället i stort har sett att många företag fungerar även under en lockdown"

– Den snabba återhämtning som skedde på börser världen över under senvåren 2020 visade tydligt att de olika stimulansåtgärder som vidtagits av flera länder stärkte investerarnas tillförsikt. Detta – den fortsatt höga värderingen på börserna – i kombination med det sedan våren oförändrade placeringsbehovet av kapital, där alternativen till placering på börs i princip är nollränta, har medfört att IPOs fortsätt är ett mycket gott alternativ för så kallad exit.
– Av naturliga skäl skedde mycket få IPOs under april till september, och det är bland annat dessa bolag som nu fortsätter på sina noteringsplaner. Dessutom kan noteras att bolag inom teknologi och leverantörer till sjukvårdsindustrin har fått kraftiga uppsving på sina verksamheter under 2020 och vill därför  rida på den starka transaktionsvågen.

Vilken typ av transaktioner är förutsättningarna bäst för?
– Till exempel företag vars verksamhet kraftigt har accelererats av pandemin – med de starka trender som finns inom exempelvis digitalisering – och där kundbeteendet bedöms vara här för att stanna. Det är såklart mer osäkert där de ökade resultaten är en tillfällig effekt av pandemin, säger Andreas Dalhäll.

 

"Pandemins framfart har påverkat våra samhällen på värsta tänkbara sätt"

Hur tror du IPO- och transaktionsmarknaderna påverkas av den ökade smittspridningen?
– Alla är naturligtvis rädda för effekten av en andra våg. Jag tror dock att samhället i stort har sett att många företag fungerar även under en lockdown, och att människan är fantastisk på att anpassa sig. Jag tror därför att effekten av dagens läge inte kommer att mottas med samma typ av panik som vi upplevde i början av 2020. Investerarnas förtroende för kapitalmarknaderna kommer att vara fortsatt starkt.

Hur kommer den globala transaktionsmarknaden långsiktigt påverkas av pandemin?
– Pandemins framfart har påverkat våra samhällen på värsta tänkbara sätt, men med en ny vardag att ta ställning till har många branscher också fått ställa om rejält, och påskynda sin transformation.
– Jag tänker särskilt på utvecklingen inom digitalisering, hemmatillvaro och hemester – men även cross-overs kopplade till redan existerande trender inom till exempel hållbarhet, cleantech eller läkemedel. Många nya bolag och affärsidéer är spunna ur pandemin, och säkert kommer vi inom ett par år att se IPO:s av bolag som har sin födsel i effekter av covid-19.


Dela sidan:
Skriv ut:

Taggar: