Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Porträtt
Publicerad: 2020-07-16 18:35

Lämnade Reinfeldt för juridiken: ”Kul när oplanerade saker dyker upp”

Foto: Predrag Selimanovic

Han var statsministerns pressekreterare men valde i stället juridiken. ”Har tagit med mig en förmåga att hantera curveballs”, säger Oscar Hållén.

 

Affärstidningen Financial Times har gjort ett urval av Europas ledande general counsel. Oscar Hållén, bolagsjurist på Klarna, är ende svensk i sammanställningen. En ny generation bolagsjurister bör kunna använda sig av ett Start-up mindset, menar tidningen.
-På många bolag krävs att juristen ska kunna kombinera juridiska kunskaper med en förståelse för den underliggande affären, säger Oscar Hållén.
– Då har man bättre förutsättningar att bidra med en riskbedömning som möjligen är mer nyanserad och som kan ta i beaktande fler aspekter än de legala. En kollega uttryckte det här bra, att juridiken handlar om att strukturera saker på ett sätt som de aldrig har strukturerats tidigare. Bolagsjuristen blir en jurist som deltar i bolagets innovation istället för att förhindra den.
– Någonstans är det alltid lättare att säga nej. Då tar man ingen risk och behöver kanske inte kavla upp ärmarna på samma sätt. På ett fintechbolag som Klarna finns det ytterligare en dimension vid sidan av den juridiska och den affärsmässiga, nämligen att ha ett intresse och en förståelse för hur tekniken fungerar.

Oscar Hållén

Namn Oscar Hållén

Yrke General counsel på Klarna

Senast sedda film Frost

Senast lästa bok Sandworm av Andy Greenberg

Favoritlag Växjö Lakers

Allvarligaste brott du begått  Fortkörning

"Här finns en dynamik, en rastlöshet och drivkraft som passar mig."

Från 2011 till 2018 arbetade Oscar Hållén på advokatbyrån White & Case.

Förhöll du dig till något delägarspår när du bytte bransch och i stället gick till Klarna?
– Nej, jag har aldrig varit så långsiktig i min karriär. När den här möjligheten dök upp, lite av en slump, så var det väldigt svårt att säga nej även om jag trivdes väldigt bra i advokatbranschen.

Varför?
– Känslan av att vara i en miljö där det händer saker. Här finns en dynamik, en rastlöshet och drivkraft som passar mig.

Hur märks den kulturen här?
– Att man snabbt kan skifta prioriteringar, till exempel tidigarelägga en produktlansering eller gå in på en ny marknad.
Under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister arbetade Oscar Hållén under flera år som hans pressekreterare.
– Jag älskar att vara i verksamheter som är händelsestyrda. När man jobbar med press- och mediafrågor åt statsministern så gör man en egen plan för vad man vill åstadkomma, men det finns så otroligt många externa faktorer dyker upp med kort varsel och förändrar allt man själv planerat. Det är kul när oplanerade saker dyker upp.

 

"Man måste vara ödmjuk inför vad andra försöker säga eller kommunicera."

– Det jag tog mig därifrån är en förmåga att hantera curveballs, oförutsedda händelser. Man måste vara ödmjuk inför vad andra försöker säga eller kommunicera. Att ta sig tid att lyssna på dem för att kunna förstå hur man ska kunna problemlösa på ett effektivt sätt. Det har man inte minst nytta av på advokatbyrå när klienterna ringer med kort varsel.

I vilken mån har pandemin varit en curveball för Klarna?
– Det beror på, för att använda ett vanligt juristuttryck. Det är en stor omställning för en avdelning med drygt 40 jurister som är verksamma i flera olika länder att från en dag till en annan börja arbeta hemifrån.
-Sett allmänt är min tolkning att beteendet att göra dagliga inköp över internet har blivit ännu vanligare under den här perioden. I en sådan utveckling är Klarna naturligtvis väl positionerat.

Hur kom det sig att du började plugga juridik när du lämnade jobbet hos Fredrik Reinfeldt?
– Jag kände att jag inte ville planera mitt liv i fyraårscyklar. Juridiken är en annan aspekt av att arbeta med samhällsfrågor. Det lockade mig. När jag lärde mig mer och mer insåg jag istället att det var affärsjuridiken jag ville hålla på med.


Dela sidan:
Skriv ut:

Taggar: