Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Politik
Publicerad: 2019-10-27 10:04

Lagrådet: Klartecken för slopad preskription av flera brott

Illustrationsbild Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ligger i linje med regleringen i flera övriga nordiska länder.

I mitten av oktober lämnades en lagrådsremiss där regeringen lade fram förslag att höja straffet för grovt barnpornografibrott. Dessutom ville regeringen avskaffa preskriptionen för våldtäkt och grov våldtäkt, grov misshandel och synnerligen grov misshandel, människorov, människohandel, grov människoexploatering, grovt rån och könsstympning av kvinnor, om brottet begåtts mot en person som inte fyllt 18 år.
Nu har Lagrådet presenterat sitt yttrande.

 

Klartecken till att avskaffa preskriptionstiden för våldtäkt, grov våldtäkt och könsstympning av kvinnor, i de fall då brottet begåtts mot någon som inte fyllt 18 år.

I det avstyrks delar av remissen. Det finns inget behov av slopad preskription beträffande grov misshandel, synnerligen grov misshandel, människorov, människohandel, grov människoexploatering eller grovt rån som begåtts mot en person under 18 år” menar rådet i yttrandet.
Samtidigt ger Lagrådet klartecken till att avskaffa preskriptionstiden för våldtäkt, grov våldtäkt och könsstympning av kvinnor, i de fall då brottet begåtts mot någon som inte fyllt 18 år.
”En sådan lagstiftning ligger också i linje med regleringen i flera av de övriga nordiska länderna”, konstaterar Lagrådet.


Dela sidan:
Skriv ut:

Taggar: