Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Business
Publicerad: 2021-04-01 09:02

”Juridiken är klippt och skuren för digitalisering – finns oändliga möjligheter”

Foto: Morris Law

Martin Taranger, vd för Morris Law: ”Jag tror inte att förändringsarbetet primärt kommer drivas av juristerna – det krävs ett tryck utifrån.”

Martin Taranger är extern vd för affärsjuridiska advokatbyrån Morris Law. 2014 startade man verksamheten i Göteborg, ett par år senare öppnade ytterligare ett kontor, i Stockholm.

Hur har ni påverkats av pandemin?
– I jämförelse med flera andra branscher har advokatbyråerna varit väldigt förskonade och vi har lyckats hålla igång vår verksamhet på ett bra sätt, säger Martin Taranger.
– Givetvis har vi blivit påverkade på andra sätt, speciellt då våra medarbetare arbetat mer från distans och mer digitalt än tidigare. Men i stort har det mesta fungerat bra.

"Jag tror inte att förändringsarbetet primärt kommer drivas av juristerna utan det kommer att krävas ett tryck utifrån"

Vilken är den största utmaningen med att som vd inte vara delägare i en partnerägd verksamhet?
– När jag började på Morris för fem år sedan var det mesta rätt utmanande, dels för att byrån fortfarande var i en uppbyggnadsfas men också för att min roll var helt ny för alla. Men över tid har organisationen tagit form. Min bild är att det mesta fungerar riktigt bra numera. Givetvis finns det fortsatt utmaningar, precis som för alla bolag.

Hur tror du kundernas behov kommer att förändras framöver?
– Jag tror och hoppas att kunderna kommer ställa mer krav på branschen. Jag tror inte att förändringsarbetet primärt kommer drivas av juristerna utan det kommer att krävas ett tryck utifrån.

 

"Jag tror vi kommer få se fler intressanta samarbeten mellan IT-bolag och jurister"

Vad blir nästa steg i digitaliseringen av advokatbranschen?
– Den digitalisering som hittills har skett har mestadels rört sig om interna projekt. Nästa steg måste vara att utvecklingen kommer marknaden och kunderna till godo. Juridiken är egentligen klippt och skuren för digitalisering. Det finns oändliga möjligheter för de som vill utvecklas. Jag tror vi kommer få se fler intressanta samarbeten mellan IT-bolag och jurister.

Tror du att den ökade digitaliseringen kan bidra till att advokater av kunderna mer betraktas som en konsult i mängden, jämfört med hur det har varit traditionellt?
– Det mesta av bulkjuridiken kommer försvinna på så sätt att det inte förblir en lukrativ inkomstkälla för byråerna. Men affärerna och juridiken blir allt mer komplexa, så de som lyckas anpassa sig till de nya förutsättningarna kommer säkert även fortsatt ha en intressant business med hög lönsamhet.

Planerar ni nyrekryteringar?
– Vi har inte växt lika snabbt nu under pandemin och takten kommer vara fortsatt lite lägre än normalt nu under 2021. Det har varit bra för oss att få landa och andas lite.


Dela sidan:
Skriv ut:

Taggar: