Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Rättsfrågor
Publicerad: 2019-06-25 20:53

JO: Tullens jakt efter barnporr saknar lagstöd

Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX /

”Otroligt olyckligt att man har använt sig av ett så pass integritetskränkande tvångsmedel utan att det finns lagstöd ”.

Ett nytt beslut från Justitieombudsmannen, JO, innebär att tullen inte längre får genomsöka mobiltelefoner och datorer i syfte att upptäcka barnporr. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Hittills har tullen kunnat genomföra dessa kontroller utan att det funnits någon konkret misstanke om barnporrbrott.

Avgående JO Cecilia Renfors konstaterar i ett beslut att det inte finns något lagligt stöd för att genomföra kontrollerna. Det krävs en misstanke om brott för att få kontrollera en telefon eller dator krävs att det finns en misstanke om brott.

 

"Så ska det inte vara"

– Det är förstås otroligt olyckligt att man har använt sig av ett så pass integritetskränkande tvångsmedel utan att det finns lagstöd för det. Så ska det inte vara, säger Cecilia Renfors till DN.

Tullverket anser att det nu blir svårare för dem att uppfylla uppdraget att upptäcka barnpornografi på väg in i landet. Myndigheten har tills nu hänvisat till ett JO-beslut från 2012 som innebar att datorer och annan elektronisk utrustning kunde undersökas på samma sätt som resväskor och övrigt bagage.

Senare i år tillträder Cecilia Renfors som justitieråd i Högsta domstolen.


Dela sidan:
Skriv ut: