Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Politik
Publicerad: 2017-10-11 00:00

”Inför kameraövervakning i domstolarna”

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Redan kund?

Säkerheten i rättssalarna måste förbättras, anser sex riksdagsledamöter från Socialdemokraterna.
De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Eva-Lena Gustavsson, Hanna Westerén, Hillevi Larsson, Lena Emilsson, Per-Arne Håkansson och Thomas Strand föreslår att det bör vara möjlighet med kameraövervakning även inne i rättssalarna. Fotograferingsförbudet i 5 kap. 9 § RB har annars ansetts hindra att tillstånd ges till kameraövervakning.

Kameraövervakning i domstol är ett värdefullt verktyg för att kunna upprätthålla ordningen

I domstolarnas förhandlingssalar finns redan ett larm som först och främst är avsett för överfallssituationer och andra allvarliga incidenter. Det går både till domstolens vakter och till en larmcentral som kontaktar Polismyndigheten. Om överfallslarmet aktiveras sänds ljudet från rättssalen automatiskt ut till domstolens reception för att de ordningsvakter och polismän som ska gå in i salen ska kunna bilda sig en uppfattning om situationen.
”Kameraövervakning i domstol är ett värdefullt verktyg för att kunna upprätthålla ordningen, göra säkra ingripanden och förebygga brott. Den möjligheten bör finnas även inne i rättssalarna” skriver riksdagsledamöterna i sin motion.


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons