Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Porträtt
Publicerad: 2020-02-08 07:12

Går från departementet till HD: ”Här är det ren juridik – känns befriande”

Foto: Peter Johansson

Justitierådet Johan Danelius om kritiken från Lagrådet, HD:s ceremonier och att gå i sin pappas fotspår: ”Jag var kluven – nu känner jag stolthet”.

Den 20 januari tillträdde Johan Danelius som nytt justitieråd vid Högsta domstolen. Då kom han närmast från en tjänst som expeditionschef vid justitiedepartementet.

– Jag har en domarutbildning i grunden och har alltid haft i bakhuvudet att en dag eventuellt komma tillbaka till en domartjänst, säger han.
– Eftersom jag har ett brett intresse för juridik så har jag svårt att tänka mig något mer spännande än att sitta i Högsta domstolen och arbeta med väldigt kvalificerad juridik och få ägna sig renodlat åt den typen av problemlösning. Nu hade jag hamnat på en tjänst på departementet där det var realistiskt att i alla fall fundera på en position där. Jag ville testa om jag hade chansen.

 

Johan Danelius

Namn Johan Danelius

Yrke Justitieråd vid Högsta domstolen sedan 20 januari. Tidigare bland annat expeditionschef vid Justitiedepartementet och delägare vid advokatbyrån Hamilton.

Senast sedda film Once upon a time in Hollywood

Senast lästa bok Berge av Jan Kjaerstad

Allvarligaste brott du begått  ”Jag har aldrig dömts för något brott men jag kan kanske ha kört för fort”.

Favoritlag  Hammarby

"Jag tycker att det även från politiskt håll funnits en ambition att följa Lagrådets invändningar, när dessa har varit allvarliga"

De senaste åren har regeringen kritiserats för att inte ta Lagrådets invändningar på tillräckligt allvar. Vad tänker du om det?
– När man tittar närmare så är det inte så tydligt att Lagrådet skulle haft allvarligare kritik nu än man haft tidigare, eller att regeringen bortser från kritiken i högre uträckning än tidigare.
– Jag tycker att det även från politiskt håll funnits en ambition att följa Lagrådets invändningar, när dessa har varit allvarliga. Sedan ställs man ibland inför målkonflikter mellan att upprätthålla en väl fungerande juridisk systematik och att uppnå politisk vilja. Då får man som opolitisk tjänsteman finna sig i det som politiker upplever som mest angeläget. I vissa skarpa lägen kan det därför vara svårt för politikerna att i alla delar lyssna på Lagrådet.

Du har fått arbeta med att skärpa en hel del lagar. Hur har du sett på de proportionalitetsprincipiella utmaningarna kring det?
– I ett system som i grunden vilar på en proportionalitet mellan olika straffskalor så kan det uppstå en skevhet om man börjar rycka i några av dem. Det systematiska argumentet har vägt ganska lätt i den starka politiska viljan att visa handlingskraft. Regelsystemen har blivit svårare att hålla samman och det har vi opolitiska tjänstemän ibland tyckt har varit besvärligt. På straffrättens område har det till exempel varit en period då det systematiska argumentet fått stå tillbaka i ganska hög utsträckning.

 

"På departementet sker allting i en politisk kontext. I allt man gör finns en strategisk och kommunikativ dimension."

Genom åren har Johan Danelius arbetat på flera advokatbyråer. Klassiska Lagerlöf & Leman, Baker & McKenzie och Hamilton, där han var delägare.
– Jag trivdes i grunden bra på advokatbyrå. Men där är det stort fokus på den affärsmässiga delen, att dra in uppdrag och bidra till byråns lönsamhet. Jag kände att jag på sikt inte skulle trivas i den rollen. När det dök upp en möjlighet att gå tillbaka till departementet och en enhet som arbetade med bolagsrätt, som jag hade ett särskilt intresse för, så ville jag ta chansen.

Vad är det som lockar med bolagsrätten?
– Jag har fördjupat mig en del på det området och då blir det alltid intressantare. Sedan tilltalas jag av kombinationen av spännande juridik och den kommersiella kontexten med inblickar i affärsverksamhet och aktiemarknadsfrågor.

Vilka är de tydligaste skillnaderna på att jobba på departementet och att vara justitieråd?

-På departementet sker allting i en politisk kontext. I allt man gör finns en strategisk och kommunikativ dimension. Här är det ren juridik. Det finns inga andra hänsyn att ta än att döma enligt lagen. Det finns ingen annan lojalitet än till det man uppfattar som juridiskt rätt. Även om jag trivdes mycket bra på departementet känns befriande att hamna i en sådan tillvaro.

 

"Vi hann prata en hel del i förväg om att jag var aktuell för tjänsten."

Din pappa Hans Danelius var också justitieråd i HD. Vad har det betytt?
– Han började där när jag var i tjugoårsåldern. Jag hälsade på honom på jobbet ibland och hade någon sorts bild av han gjorde där. Vid den tiden läste jag själv juridik och det hände ganska ofta att professorer och andra frågade om jag var släkt med justitierådet.

Hur var det?
– På den tiden var jag kluven. Ibland kunde det vara lite jobbigt att förhålla sig till. Men med åren och i takt med att jag själv blev tryggare i min yrkesroll, så ändrades det. Jag har känt stolthet över pappa. Vi har haft ett extra band eftersom vi kunnat förenas i ett gemensamt intresse.

I somras kom Domarnämnden fram till att Johan Danelius skulle föras fram i första förslagsrummet till den utlysta justitierådstjänsten. Den 19 september kommunicerades det formella beskedet från regeringen.
Dagen därpå dog Hans Danelius, 85 år gammal.
– Vi hann prata en hel del i förväg om att jag var aktuell för tjänsten. Sedan hann han få veta när det var klart också. Det kändes fint att få den upplevelsen ihop.

Vad har du för förväntningar på jobbet?
– Jag ser fram att få kunna gå på djupet. I grunden lockas jag av bredden på frågorna och ser fram emot att få komma i kontakt med olika rättsområden Jag vill utvecklas.
– Men kommer det någon riktig knepig bolagsrättslig fråga så skulle det naturligtvis vara extra roligt.

 

"Jag upplever att det är ett modernt samtalsklimat, med högt i tak"

Vad har du fått göra hittills?
– Första veckan har det dels varit introduktion i olika administrativa rutiner och datasystem. Sedan har jag kastats in i det ordinarie schemat med föredragningar.
– Tempot är högre än jag hade väntat mig. jag uppfattar stämningen som väldigt god och att man har en väl fungerande organisation. Jag tror att det genom åren varit lite tufft att komma in som nytt justitieråd, att man förväntas visa att man är värdig. Naturligtvis vill man göra ett gott jobb och ett gott intryck, men jag har upplevt mina första överläggningar mycket positivt. Alla är beredda att ge och ta i diskussionerna.

Finns det inte en del ceremonier kopplade till domstolen?
– Visst finns det en del traditioner att värna. Det var en invigningsceremoni som skulle följa ett visst mönster. Till exempel att hälsa på justitieråden i en viss ordning. Men jag upplever att det är ett modernt samtalsklimat, med högt i tak.


Dela sidan:
Skriv ut: