Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Porträtt
Publicerad: 2021-04-30 10:39

”Försvararnas position försvagas av nya trenden”

Foto: Marc Femenia / TT

Johan Eriksson om kraven på hårdare tag och faran med advokaternas gangsterstil.
– Advokater måste slåss med blanka vapen, annars kommer ingen lita på oss, säger han.

Johan Eriksson, som för åttonde gången röstats fram till titeln Advokaternas advokat, oroas av det senaste årets allt mer intensiva debatt om advokatetik.
– Vi har sett en hel del anmälningar av mycket allvarligt slag. Man ska låta prövningen ha sin gilla gång, men jag kan ändå konstatera att det finns en trend i att brottmålsadvokater blir anmälda för mycket allvarliga saker som bryter mot grunderna för hur vi ska jobba, säger han.
– Det ser ut som att vi inte klarar av hantera de rättigheter som klienterna har, att vi som ombud ska kunna besöka dem i häktet och prata enskilt med dem.
Johan Eriksson upplever att försvararkåren under det senaste året har blivit ”fortsatt amerikaniserad”.
– När jag blev advokat var vi 2000 – 2500. Nu är vi 6 000. Reklam fanns inte i stort sett. Sociala medier har inneburit möjligheter och risker för den som vill marknadsföra sig där. På grund av den hårdnade konkurrensen är advokatreklamen är på väg åt den ambulance chasing som länge har förekommit i USA. Jag tycker mig också se en trend i att man aspirerar på någon slags gangsterstil i sitt sätt att vara och göra reklam för sig. De allra flesta advokater är ytterst seriösa, men det finns en minoritet som allvarligt kan skada vår trovärdighet. Det gör mig orolig.

John Eriksson

Namn Johan Eriksson

Yrke Brottmålsadvokat

Aktuell För åttonde gången framröstad som den advokat kollegorna helst skulle vilja anlita som försvarare.

"Att vara ung är inte alltid ett problem, men i vårt jobb är det viktigt med erfarenhet"

Försvararens styrkeposition mot klienten försvagas av den här utvecklingen, anser han.
– Om några advokater inte orkar hålla stången och säga emot klienter som vill att man ska bryta mot reglerna så skapas en efterfrågan och förväntan på andra advokater, att de också ska agera så. Skapas det en efterfrågan på advokater som är beredda att gå över gränsen så kommer det att locka till sig fler. Det skapar en osund konkurrens och leder till att klientens rättigheter till juridisk hjälp börjar ifrågasättas.
– Vi försvarare är beroende av förtroende. När vi ska ifrågasätta varför någon sitter häktad, när vi ska argumentera i domstol. Vi måste slåss med blanka vapen, annars kommer ingen lita på oss.
– Samtidigt ser jag att yngre advokater får allt svårare uppdrag, betydligt mer avancerade än vad till exempel jag fick vid samma ålder.

Hur kan det vara en konsekvens av den skärpta konkurrensen?
– Jag tror det beror på att även klienterna har blivit yngre, åtminstone om vi tittar på mål kopplade till misstänkt gängkriminalitet. Många av de här unga killarna vill ha unga advokater.
– Att vara ung är inte alltid ett problem, men i vårt jobb är det viktigt med erfarenhet. Det skapar en trygghet som har innebär att man har lättare att sätta ifrån om någon vill att man ska bryta mot reglerna. De där är svårare när man är yngre. Ju större riskerna och insatserna är för de misstänkta, desto hårdare blir trycket på advokaten.

 

"Vanligt folk tror att samhället befinner sig i förfall och att problem kan lösas genom att höja straffen"

För att vända utvecklingen med bristande förtroende för kåren vill Johan Eriksson se ett system med särskilt utsedda advokater som tilldelas de svåraste målen. Han nämner Norges höysterettsadvokater och Queens counsel i Storbritannien.
– Jag tror att det här skulle vara ett gott incitament för advokater att konkurrera med skicklighet i stället för fusk. Någon som nått den titeln skulle också kunna få en högre timpenning för sitt jobb.

Hur realistiskt bedömer du att det här scenariot är?
– Jag inser att saker och ting tar tid, men i tider som den här kan inte samfundet komma undan faktumet att antalet anmälningar med allvarliga misstankar mot brottmålsadvokater måste leda till nya lösningar.

Johan Eriksson anser att den kriminalpolitiska debatten i Sverige ger en skev bild av verkligheten.
– Tittar man på den kan man tro att antalet mord i Sverige har tredubblats men så är det ju inte. De senaste fem åren har det normala varit mellan 100 och 124 fall om året. Lägger man på mordförsök blir ökningen av allvarliga brott mer tydlig, men det rör sig inte om den rasande förändring man kan tro när man tar del av politikernas utspel., säger han.
– Vanligt folk tror att samhället befinner sig i förfall och att problem kan lösas genom att höja straffen. Alla som har den minsta uppfattning om kriminalpolitik vet att det mesta politikerna säger är rent nonsens.
– Det handlar om att vi har extremt allvarliga integrationsproblem. Att vi har misslyckats med att ta hand om människor, inte minst unga, som i stället för att spela fotboll leker gangster eftersom de fått sådana som sina förebilder. Det är en samhällsfråga, men den handlar rimligen inte om straffnivåer.
– Men eftersom i princip alla partier bär ett ansvar för det här så vill politikerna hellre prata om något annat. För dem är vägen till att lösa detta alltid att sätta nya verktyg i händerna på de brottsbekämpande myndigheterna. Mer avlyssning, fler integritetskränkande åtgärder.
– Samtidigt kommer andra brottstyper i skymundan, som träffar vanligt folk i större utsträckning än gängkriminalitet. Som inbrott eller internetbedrägerier, de ärendena läggs i stort sett ner samtidigt som förundersökningen inleds.

"Jag är övertygad om att enda syftet var att vara taskig. Annars skulle ingen skicka en åkgräsklippare hem till min lägenhet"

I samband med att han företrädde Rakhmat Akilov, som dömdes för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, utsatte Johan Eriksson själv för en id-kapning.
– i mitt namn hade någon glatt beställt en massa saker i mitt namn. Legobitar, trädgårdsredskap och en massa annat Jag är övertygad om att enda syftet var att vara taskig. Annars skulle ingen skicka en åkgräsklippare hem till min lägenhet. Jag polisanmälde, men det lades naturligtvis ner innan bläcket hunnit torka.
– Ett annat exempel är våld i nära relationer, som varit föremål för debatt de senaste veckorna. Problemet är långt ifrån nytt men ingen politiker har under de senaste åren inte sett något annat problem än organiserad brottslighet och gängbrottslighet. När politikerna sänder sådana budskap så går det ända ner i leden till gruppcheferna på polisstationerna. De som håller på annan brottslighet har till slut inga resurser. I många internetbedrägerier, till exempel, måste man ju gå och hämta ut det man beställt. Då är det i regel inga rasande deckargåtor för att få tag på de som ligger bakom, ifall resurserna funnits.
Under året har Johan Eriksson bland annat ägnat sig åt bokskrivande. Novellsamlingen ”I rättvisans tjänst” har gett mersmak.
– Jag har börjat skriva en roman, det är ingen deckare men har så klart en koppling till min bransch. Jag har verkligen kommit att tycka om att skriva. I framtiden kommer det att bli en del av mitt yrkesliv- Men jag kommer inte att sluta som advokat.


Dela sidan:
Skriv ut: