Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Porträtt
Publicerad: 2021-07-06 09:33

Försvararen delar ut stipendier: ”Vill visa alternativ till kriminalitet”

Foto: Hurtig och Partners
Redan kund?

Kallades Sveriges yngste försvarsadvokat: ” Förhoppningen är att vi på sikt ska kunna dela ut fler stipendier per år.”

Abraham Zeito, advokat och managing partner vid brottmålsbyrån Hurtig & Partners, förbereder en stiftelse där tanken är att varje år dela ut ett stipendium till en ung juridikstudent.
– Jag träffar och företräder ofta unga personer som bor i särskilt utsatta områden, som halkat in i kriminalitet och missbruk för att de inte har sett något annat alternativ. Jag vill visa att det finns andra alternativ än kriminalitet och missbruk. Det finns oerhört mycket talang och vilja hos människorna jag träffar, men som inte fått rätt förutsättningar, säger Abraham Zeito.
– Syftet är att pusha unga i socialt utsatta områden i rätt riktning och förverkliga sina drömmar genom studier.

Abraham Zeito

Namn Abraham Zeito

Yrke Managing partner, advokatbyrån Hurtig och partners.

Aktuell Startar en stiftelse som ska dela ut stipendier med syfte att ”pusha unga i socialt utsatta områden i rätt riktning”.

"Jag hoppas att allt kan vara registrerat och godkänt innan årsskiftet"

– Stipendiet kommer att vara på 50 000 kronor. Sedan kommer vi även betala all kurslitteratur under utbildningen samt bekosta en dator. Och så ingår en praktikplats på Hurtig & Partners.
Abraham Zeito säger att stiftelsen befinner sig i en uppbyggnadsfas.
– Jag hoppas att allt kan vara registrerat och godkänt innan årsskiftet. Målsättningen är att kunna dela ut det första stipendiet på 50 000 kronor sommaren/hösten 2022.

Hur kommer ni avgöra vilka som får söka?
– Destinatärskretsen som omfattas är människor som bor i särskilt utsatta områden i Sverige. För att kunna komma ifråga för stipendium eller annan förmån från stiftelsen ska man vara antagen till juristprogrammet eller polisutbildningen i Sverige och ha accepterat utbildningsplatsen.
– I början kommer det att handla om ett stipendium per år. Min och styrelsens förhoppning är dock att vi på sikt ska kunna dela ut fler stipendier per år.

Hur sker finansieringen?
– Jag kommer att tillskjuta medel när stiftelsen bildas. Därefter kommer jag årligen att tillskjuta medel för att täcka ett stipendium och kurslitteratur. En samarbetspartner kommer även att sponsra med en dator till stipendiaten.
– Förhoppningen är att stiftelsen också ska kunna bedriva verksamheten med medel som erhålles genom gåvor, bidrag eller på annat sätt. Det skulle skapa utrymme för att kunna dela ut fler än ett stipendium årligen.

 

Jag aspirerade aldrig på titeln Sveriges yngste försvarsadvokat

När han var 27 år omtalades Abraham Zeito som Sveriges yngste försvarsadvokat.

Hur känns det att inte längre kunna göra anspråk på den titeln?
– Jag aspirerade aldrig på den titeln när jag blev advokat. Jag har egentligen aldrig aspirerat på något annat än att vara en hårt arbetande advokat som värnar om mänskliga rättigheter.

Vad är för- respektive nackdelen med att vara den yngste?
– När man, som jag nu gjort, hunnit arbeta ett par år inser man hur viktig erfarenhet är. Men det är också viktigt att man inte låter erfarenhet ersätta ödmjukhet inför uppgiften och hårt arbete. Jag hoppas kunna kombinera allt detta och fortsätta med det resten av mitt arbetsliv utan att förlora i ungdomlig iver att göra rätt.


Dela sidan:
Skriv ut:

Taggar:

Annons
Annons