Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Business
Publicerad: 2019-04-03 00:00

Fondias vd slutar: ”Kan kännas ensamt i juristbranschen”

Redan kund?

Niclas Gottlieb om att lämna uppstickaren: ” Jag är inte jurist, utan entreprenör, affärsutvecklare och kreatör”.

Efter tre år som vd för Fondia i Sverige slutar Niclas Gottlieb till sommaren på den finska juristbyrån. Han har en bakgrund inom bland annat fastighetsmäklarbranschen. Innan han kom till Fondia arbetade han under tre år med affärsutveckling på advokatbyrån MAQS.
– Jag är inte jurist, utan entreprenör, affärsutvecklare och kreatör, och efter snart sex år i juristbranschen känner jag att tiden är mogen för att göra något annat, säger Niclas Gottlieb.
– Som icke-jurist i denna bransch kan man ibland känna sig ganska ensam och därför ser jag nu fram emot nya spännande utmaningar inom något annat område.
Under Niclas Gottliebs tid på företaget har Fondia noterats på Nasdaq i Helsingfors. Byrån är fortfarande en av globalt sett ytterst få börsnoterade affärsjuridiska konsulter.
– Samtidigt har vi i Sverige gått från tre till 35-40 medarbetare. Vi har köpt upp Jansson & Norin och gjort en mycket lyckad integration, vi driver vår verksamhet från två jämnstora kontor i Stockholm och Göteborg och verkligen etablerat oss på marknaden här i Sverige.

Just nu ser jag inte att mitt nästa steg kommer att vara inom juristbranschen

Vad ska du göra nu?
– Det är fortfarande ett öppet kort. Först ska jag se till att spurta för Fondia hela vägen fram till sommaren och därefter försöka vara lite långledig. Till hösten kommer jag ta mig an nästa utmaning och det kan antingen ske i egen regi eller i form av ett nytt VD-jobb.
– Min kompetens och erfarenhet är att jobba med entreprenörskap, ledarskap, affärsutveckling och försäljning. Att skapa nya möjligheter genom förändringsledning och digital transformation har varit ett genomgående tema i min karriär, samtidig som jag har haft ett stort fokus på att bygga en stark personalkultur.

Vill du fortsätta i juristbranschen?
– Just nu ser jag inte att mitt nästa steg kommer att vara inom juristbranschen, men osvuret är bäst och är utmaningen tillräckligt spännande så vet man aldrig.

Vi måste lämna de otransparenta dyra timmarna bakom oss

Vilka framtida utmaningar upplever du att juristbranschen ännu inte har anpassat sig inför?
– Vi på Fondia och andra aktörer inom new law har kommit långt på vägen, men mycket återstår innan vår bransch har genomgått den förädling som krävs. Vi måste bli ännu starkare på att erbjuda alternativa kundfokuserade affärsmodeller och lämna de otransparenta dyra timmarna bakom oss. Vi måste ta oss an digitaliseringen på allvar och den måste i slutändan leda till att vi kan effektivisera vårt arbete vilket kommer kunderna tillgodo i form av bättre och snabbare leveranser samt lägre priser.
– Branschen som helhet, kanske mest riktat till advokatbyråerna, behöver få in mer icke-juridisk kompetens om man ska lyckas driva den förändring som branschens kunder kräver och förtjänar.


Dela sidan:
Skriv ut:


Annons
Annons