Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Rättsfrågor
Publicerad: 2019-08-13 17:09

Falsk Ikea-manual ska lära Trump det svenska rättssystemet

Foto:AP

”En utmaning var att vi själva inte är jurister och att vi ville simplifiera hur det fungerar på ett roligt och visuellt sätt”.

 

I samband med häktningen av Asap Rocky kritiserade Donald Trump Sverige och statsminister Stefan Löfven för hur fallet hade hanterats. Bland annat erbjöd sig presidenten att personligen betala borgen för rapstjärnan, trots avsaknaden av ett svenskt borgenssystem. Uppståndelsen fick reklamkreatörerna Hampus Elfström och Oscar Gierup att ta fram en Ikea-inspirerad manual för att förklarar det svenska rättssystemet för Trump.

– Vi kom på idén när vi pratade om A$AP Rocky fallet tillsammans och tyckte att det var väldigt roligt att Trump verkar ha missuppfattat helt hur det svenska rättssystemet fungerar, säger Hampus Elfström och Oscar Gierup

– Det hade ju blivit ett ganska bisarrt fall. Då tänkte vi helt enkelt att det vore kul att förklara för honom på ett enkelt och så svenskt sätt som möjligt: genom en fake IKEA manual.

Manualen
En eventuell utmaning var att vi själva inte är jurister

 

-En eventuell utmaning var att vi själva inte är jurister och att vi ville simplifiera hur det fungerar på ett roligt och visuellt sätt. Som även då blir en pik till presidenten.

Manualen har i pappersform skickats till Vita huset. Någon reaktion därifrån har ännu inte registrerats.

-Såvitt vi vet har vi inte heller fått några reaktioner från jurister. Men många amerikanska medier har skrivit om det.

-Vi  lägger inte någon personlig värdering huruvida det svenska är rättssystemet är bra eller dåligt. Det är helt enkelt så det funkar — och det ville vi berätta för Trump.


Dela sidan:
Skriv ut:

Taggar: