Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Business
Publicerad: 2020-03-18 11:48

”En utmanande tid – gäller att ha den bästa kristallkulan”

Foto: Joachim Lundgren

Mannheimer Swartlings Jan Dernestam: ”Utvecklingen i omvärlden är obehaglig, men om jag uteslutande tittar på firmans utveckling så känns det komfortabelt.”

Utbrottet av det nya coronaviruset skakar världen – och ställer advokatbranschen inför helt nya utmaningar.
I en stor intervju berättar Mannheimer Swartlings managing partner Jan Dernestam om byråns nya verklighet.
– Tack vare att vi har kontor i Shanghai och Hong Kong så har vi kunnat förbereda oss på det här ända sedan det kinesiska nyåret i januari. Då började det stora utbrottet i Kina och redan då insåg vi att det fanns stor risk att det skulle sprida sig ända hit, säger Jan Dernestam.
– För en knapp månad sedan införde vi rese- och mötesrestriktioner och karantän för alla som befunnit sig på fel ställen. Redan i januari skalade vi upp vår it-kapacitet ytterligare. Vi är vana vid att jobba på distans, men när samtliga 600 medarbetare ska koppla upp sig samtidigt kände vi att vi behövde förstärka kapaciteten ytterligare så att det inte ska bli någon nedbromsning. Normalt har vi åtta kontor över hela världen. Nu ska vi över en natt sköta omkring 600.

"Utvecklingen i omvärlden är obehaglig, men om jag uteslutande tittar på firmans utveckling så känns det komfortabelt."

I slutet av förra veckan tömdes kontoren på de allra flesta medarbetare.
– Nu finns rutinerna på plats och alla har nödvändig utrustning hemma. Kontoren är fortfarande öppna. Det förekommer fortfarande affärskritiska möten, sådana som absolut måste hållas. Kontoren är minimalt bemannade med receptionister och annan supportpersonal. Men alla som inte behöver vara på kontoret jobbar hemifrån.

– Som advokatbyrå har vi en priviligierad situation. Det finns två tillfällen när vi har som mest att göra: högkonjunkturer och kriser. Över en natt har vi nu gått från det ena till det andra. Utvecklingen i omvärlden är obehaglig, men om jag uteslutande tittar på firmans utveckling så känns det komfortabelt. Men nu är det viktigaste för oss naturligtvis att säkerställa att våra klienter kommer ur detta på bästa möjliga sätt.

Vad vill klienterna ha hjälp med?
– Allt som är force majeure-relaterat. Vi har upprättat en grupp som är särskilt inriktad på just de frågorna. Även inom arbetsrätt, statsstödsfrågor och bank- och finans finns det stora behov. Om detta pågår länge blir det förstås också mycket restructuring. Även om flera transaktioner lagts på is så har vi dock ett förvånansvärt stort antal som fortfarande löper på. Dessutom arbetar vår Tvistlösningsavdelning oerhört mycket, både med att förbereda väldigt stora huvudförhandlingar som ska äga rum senare i år men också med att försöka ställa om förhandlingar som kommer i närtid till digitala lösningar.

"Vi vet inte vad som kan hända om det utvecklas en fullskalig finanskris. Men den här marknaden skapar också många möjligheter."

Stannar det andra av?
– De senaste dagarna har vi fått nya stora uppdrag även på transaktionssidan. Det går fort och vi vet inte vad som kan hända om det utvecklas en fullskalig finanskris. Men den här marknaden skapar också många möjligheter. Vi vet inte hur länge priserna på börsen kommer att vara nedtryckta, men en stor skillnad mot krisen 2008 är att det åtminstone i dagsläget finns många aktörer som fortfarande har mycket pengar i kassan. En bedömning är att de stora bolagen kommer att klara det här betydligt bättre än de små och upp mot 90 procent av våra intäkter kommer just från de större bolagen.

 

"Det handlar mycket om att kunna se runt hörnet, veta vilka frågor klienterna kommer att behöva vår hjälp med"

– Detsamma gäller nu som under finanskrisen 2008, det gäller att ha den bästa kristallkulan. Det handlar mycket om att kunna se runt hörnet, veta vilka frågor klienterna kommer att behöva vår hjälp med i morgon så att vi då står rustade att ge dem all hjälp så att de kommer väl ur denna utmanande tid.

Mannheimer Swartlings kontor i Hong Kong var stängt endast under en kortare period. För några veckor sedan öppnades också det i Shanghai.
– Där är vi igång som vanligt. Nu har vi i stället ett antal vansinnigt tuffa veckor framför oss i Europa. Vi får hoppas på en snabb rekyl. Jag är en evig optimist och hoppas liksom många bedömare förstås att marknaderna kan återhämta sig mot slutet av året.


Dela sidan:
Skriv ut: