Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Politik
Publicerad: 2020-02-13 17:47

Efter kritiken: Så vill regeringen ändra häktningssystemet

Stockholms tingsrätts säkerhetssal under Asap Rocky-rättegången Foto: Fredrik Persson / TT kod 1081

Bland förslagen: Åklagaren ska redovisa tidsplan för förundersökningen.

 

Regeringen har under torsdagen överlämnat en remiss till Lagrådet med förslag för en mer effektiv hantering av häktningar. Bakgrunden är den kritik, från bland annat FN, som riktats mot Sveriges användning av häktning och restriktioner. Det svenska häktningssystemet fick bland annat stor internationell uppmärksamhet i samband med åtalet mot amerikanske rapparen Asap Rocky sommaren 2019.

I syfte att motverka den isolering det kan innebära att sitta frihetsberövad så föreslår regeringen att en häktad misstänkt person som är under 18 år har rätt att vistas med personal, eller någon annan person, i minst fyra timmar varje dag.

Enligt regeringens förslag är utgångspunkten att en misstänkt person får vara häktad i som längst sex månader fram till dess att åtal har väckts. Om den misstänkte inte har fyllt 18 år är motsvarande tid tre månader. Finns det däremot synnerliga skäl, till exempel när brottet är särskilt svårt att utreda för att det är en del av organiserad eller gängrelaterad brottslighet, så får tiderna överskridas.

 

Möjligheterna att hålla gemensam häktnings- och huvudförhandling utökas

Andra förslag är att det är rätten som beslutar vilka slags restriktioner åklagaren får ge en misstänkt och att åklagaren ska redovisa en tidsplan för förundersökningen. Genom regeringens förslag utökas också möjligheterna att hålla en så kallad gemensam häktnings- och huvudförhandling.

– För att utreda brott kan det vara nödvändigt med häktning, och även att häktningen förenas med restriktioner. Det här gäller särskilt när brottet är en del av organiserad eller gängrelaterad brottslighet. Reglerna om häktning och restriktioner är alltså av stor betydelse för att effektivt kunna bekämpa brott, konstaterar inrikesminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2020.


Dela sidan:
Skriv ut:

Taggar: