Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Porträtt
Publicerad: 2021-02-11 19:20

DLA Pipers Anders Malmström: ”Det här blir utmaningen efter pandemin”

Foto: DLA Piper

Anders Malmström om olika nordiska förutsättningar och om partnerkollegan som fått den historiska rollen som USA:s ”second gentleman”: ”Roligt att han tar det här steget”.

Anders Malmström är ny styrelseordförande för DLA Piper i Norden. De fyra kontoren har en sammanlagd omsättning på drygt 1,5 miljarder kronor. Han är delägare i Stockholm och ansvarig för byråns corporateavdelning, fram till förra året var han också ordförande för den svenska verksamheten.
– Jag kommer att lägga 25-50 procent på uppdraget som ordförande och resten av tiden på klientuppdrag, säger Anders Malmström.
– När man ansvarar för hela Norden arbetar man dels mot vår internationella organisation, dels driver man strategiska frågor på nordisk nivå. Det blir mer sådant arbete än vad jag haft tidigare.

Vad skiljer länderna åt?
– Eftersom vi i mångt och mycket gör liknande affärer i alla fyra länder, och att de flesta av våra uppdrag har ett crossborder-perspektiv, så är marknaderna förhållandevis lika. Men i respektive land skiljer sig förutsättningarna delvis åt. I Norge är vi den enda internationella byrån på plats, marknaden där är ganska lokal.

Anders Malmström

Namn Anders Malmström

Yrke Nordisk styrelseordförande för DLA Piper.

Senast läsa bok  Sci-fi-romanen ”Makten” av Naomi Alderman

Senast sedda film  TV-serien Atlantic Crossing

Allvarligaste brott du begått  ”Det är nog fortkörning”

Favoritlag  Svenska längdlandslaget

"Norge är den marknad där pandemins effekter har slagit hårdast."

Vilken marknad finns det störst utvecklingspotential i?
– Finland är vårt minsta kontor. Det är där vi har växt mest under det senaste året och det är där vi kommer att växa mest det kommande året. I Sverige och Danmark ser det också bra ut. Norge är den marknad där pandemins effekter har slagit hårdast.

Vad beror det på`
– Det är svårt att säga exakt vad. I Sverige har transaktionerna drivits av branscher som teknik, spel och infrastruktur. Det kan vara så att Norge är mindre på till exempel tekniksidan och att det har fått effekt här.
– Jämfört med året innan såg vi en viss nedgång totalt på transaktionssidan förra året, men inte alls så illa som vi alla först befarade. På Sverigekontoret gjorde vi faktiskt fler transaktioner 2020 än vi gjorde 2019.
– Vi tror att det kommer att fortsätta på det här sättet. Mycket är på gång. Det finns mycket kapital på marknaden som inte riktigt vet vart det skulle ta vägen annars. Det är då det görs affärer.
– Vi trodde att pandemin skulle skapa en större försiktighet, men det verkar som att man trots den kör på i ganska hög fart.

 

"De två är ett spännande par och det är roligt att han tar det här steget"
Kamala Harris och Doug Emhoff.

Vad blir advokatbranschens största utmaning efter pandemin?
– Branschen är konstruerad så att vi plockar in unga medarbetare som vi lär upp och som i många fall sedan försvinner ut på andra håll i näringslivet. I början följer de ofta med i uppdragen, frågar sig fram och lär efter hand. Det här har varit svårare att göra med teams och andra digitala verktyg. Jag hopas att vi snart ska kunna gå tillbaka till kontoret. Då kommer de yngre och de som kommer att jobba med dem att vara de första som åter är på plats, i vårt nya kontor på Sveavägen.

DLA Piper har över 4 200 jurister spridda över 80 länder. En av delägarna är Doug Emhoff, entertainmentspecialist i Los Angeles som nu gått på tjänstledighet. Som make till amerikanska vicepresidenten Kamala Harris har han nu titeln second gentleman. I den rollen kommer han att fokusera på informationsarbete kring vikten av legal representation.
– Det är fantastiskt. De två är ett spännande par och det är roligt att han tar det här steget. Vi har träffat varandra kort, i digitala arbetsmöten och på delägarkonferenser. Jag känner honom inte, men har fått intrycket att det är en mycket trevlig person. Det ska bli intressant att följa lite på distans.

 

"Vi advokater tycker ju om vårt hantverk och vill i stället ägna oss åt det så mycket som möjligt"

Vilken är den största fördelen med att jobba på en global byrå?
– För att lyckas framöver så måste man investera stort, bland annat i digitala verktyg. Att kunna göra det tillsammans med så många andra, det är en enorm fördel.

Vilken är den största nackdelen?
– Alla stora organisationer skapar en omfattande administration som inte alltid är det roligaste att syssla med. Vi advokater tycker ju om vårt hantverk och vill i stället ägna oss åt det så mycket som möjligt.


Dela sidan:
Skriv ut: