Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Politik
Publicerad: 2018-11-28 00:00

”Avskaffa preskriptionstiden för sexbrott mot barn”

Illustrationsbild. Foto: Gorm Kallestad
Redan kund?

Gör en översyn av preskriptionstiden för sexualbrott mot barn – eller avskaffa den helt. ”Människor kan ta saken i egna händer”.

Socialdemokratiske riksdagsledamoten Hans Hoff vill att preskriptionstiden för sexualbrott ska ses över. I sin motion konstaterar han att de har förekommit fall där personer misstänkta för sexualbrott ”lyckats undvika rättssystemet”. Han konstaterar att DNA-teknik och andra nya verktyg påverkar polisens möjligheter att efter lång tid utreda sexualbrott, därför är det inte självklart att den aspekten ska påverka preskriptionstiden, menar han.

Det är hög tid att sätta ned foten och markera

”Då främst kvinnor utsätts för sexualbrott är det även en jämställdhetsfråga. Det är hög tid att sätta ned foten och markera att sexuella övergrepp är allvarligt och medför ett demokratiunderskott för kvinnor”, skriver Hoff. Han menar även att dagens preskriptionstider kan förtroendet för rättsväsendet.
” När staten misslyckas med att döma en brottsling kan offret känna sig sviken av rättssystemet. Dessutom kan det innebära att människor tar saken i egna händer. I en rättsstat är det dock av största vikt att straffet kommer från en domstol, inte från medborgare.”

Personer som har blivit utsatta för övergrepp under sin barndom får inte upprättelse

Moderata riksdagspolitikern Boriana Åberg föreslår ett avskaffande av preskriptionstiden vad gäller sexualbrott mot barn.
”Även om preskriptionstiden när det gäller våld och brott mot barn räknas från den dag offret fyller 18 år löper tiden många gånger ut innan förövaren har ställts inför rätta. Sexualförbrytare går fria och personer som har blivit utsatta för övergrepp under sin barndom får inte upprättelse. Det är oacceptabelt”, skriver hon i sin motion.

Annons
Annons