Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Porträtt
Publicerad: 2021-04-29 15:45

Advokaternas affärsadvokat: Pandemin har hjälpt byråer av med dålig vana

Foto: Privat

Advokaternas affärsadvokat: Pandemin har hjälpt byråer av med dålig vana
Hon är den advokat kollegorna helst skulle anlita i ett affärsjuridisk ärende.
I sommar blir hon också kungens nya advokat.
Men det egna yrkesvalet kan ha fattats efter fällor som gillrats av hennes pappa spionchefen.
– Det mesta i min karriär beror på tillfälligheter, säger Lena Frånstedt Lofalk.

Lena Frånstedt Lofalk, specialist på tvistlösning och immaterialrätt, är den advokat kollegorna själva helst anlitar i samband med ett affärsjuridiskt ärende.
– Oväntat och väldigt, väldigt roligt, säger hon.

Vad tror du att det beror på?
– Jag vet inte. Jag undervisar i Advokatsamfundets etikkurser och har på så sätt kommit i kontakt med och lärt känna många unga jurister. Kanske har de fått förtroende för mig.

Varför blev du jurist?
– Länge trodde jag att det bara blev så, helt enkelt. Men i efterhand har jag fått höra att min pappa la ut små fällor för att leda in mig på tanken. Samtalsämnen och annat som inspirerade mig. Pappa fick mig att uppfatta juristutbildningen som intressant och när jag sedan vägde mellan att läsa språk eller juridik så satte jag juridiken som förstaval. Om han föreslagit det själv skulle det nog haft motsatt effekt och det förstod han.

Olof Frånstedt hade läst juridik inom ramen för en landsfiskalsutbildning. Han hade en lång karriär som polischef. Bland annat var han under elva år chef för Säkerhetspolisens enhet för kontraspionage och alltså ansvarig för att identifiera utländska spioner som opererade i Sverige.

Utan att du själv märkte det fick han dig alltså att bli intresserad av juridik. Ser du paralleller till hans arbete, som väl också lär ha innehållit subtila och okonventionella metoder?
– Haha, ja han var nog skicklig på sitt jobb.

Påverkade hans arbete i någon mån din uppväxt?
– Pappa kunde ofta få nattliga telefonsamtal. Ett sätt att trakassera honom, uppfattade jag det som. Det ringde ofta okända personer på konstiga språk och lämnade märkliga meddelanden.
– I samband med dramat på Västtyska ambassaden 1975 körde pappa hem med glassplitter på rutan. Han hade varit på plats och när det exploderade stänkte glassplittret över bilen.
– Under större delen av min uppväxt visste jag att han jobbade på Säkerhetspolisen. Men jag fick inte berätta det, för så var det på den tiden. Först när han vid ett tillfälle råkade hamna i Aftonbladet så förstod min bästa kompis vad pappa jobbade med. ’Nu vet jag!’, ringde hon och sa. Då var jag 16 år.

 

Lena Frånstedt Lofalk

Namn Lena Frånstedt Lofalk

Yrke Delägare på advokatbyrån Kanter

Aktuell Framröstad som den advokat kollegorna helst skulle anlita i samband med ett affärsjuridiskt ärende

"Det ringde ofta okända personer på konstiga språk och lämnade märkliga meddelanden."

La han även ut fällor för att du skulle bli intresserad av polisarbete och följa honom in där?
– Det tror jag inte, och i så fall lyckades han ju inte. Jag tror att han helt enkelt tyckte att juridiken skulle passa mig.

Vad fick dig att rikta in dig på processrätt?
– Det mesta i min karriär beror på tillfälligheter. Det har varit möjligheter som kommit förbi, och då har det gällt att ta dem. Om man engagerar sig, så blir det man gör roligt och intressant. Jag tror att jag skulle ha kunnat jobba med i princip vilket juridiskt område som helst.- Inom tvistlösningsområdet arbetar jag inte längre som ombud utan som skiljeman. Det är spännande att se en tvist från det perspektivet efter att ha varit på ombudssidan men det är också ett svårt och krävande uppdrag.
– Tvister är juridiken i sin essens. Den rådgivande advokatrollen handlar inte alltid om att tillämpa den materiella juridiken enbart, utan kombinerad med bland annat strategiska överväganden och lämplighetsbedömningar. Jag tycker att det är roligt att få arbeta i båda rollerna.
Tillsammans med två kollegor lämnade Lena Frånstedt Lofalk 2009 Cederquist, där hon var delägare, för att vara med om att starta Kanter. En förändring som gav ny energi.
– Plötsligt blev det lite mer nerv i tillvaron, jag fick ett större engagemang i verksamheten. Att starta en ny byrå var bland det roligaste jag har gjort.

Vad är den viktigaste egenskapen för en advokat?
– Förmågan att lyssna och sätta sig in i klientens situation. Där börjar allt. Min erfarenhet är att klienter ofta kommer till advokaten med fel problem, och de behöver då hjälp att identifiera det grundläggande problemet så att det kan lösas på ett långsiktigt hållbart sätt. Och klienterna är normalt inte lika intresserade av juridik som vi är, utan de vill helt enkelt bara ha en lösning på sitt problem, om man ska uttrycka sig drastiskt.

 

"Det har genom åren höjts röster för att lätta på reglerna"

I nio år var Lena Frånstedt Lofalk ordförande för Advokatsamfundets disciplinnämnd-
Advokatetik har diskuterats intensivt de senaste åren, med krav på skärpta sanktioner för de som fälls i nämnden.

Hur ser du på det?
– Det är avgörande att vi klarar av att upprätthålla en hög advokatetisk standard. Advokater ska vara skickliga yrkespersoner men jämfört med andra konsulter inom juridik levererar vi våra tjänster i en speciell förpackning som följer av de advokatetiska reglerna. Det ger våra klienter ett antal viktiga förmåner, som att kommunikationen mellan advokat och klient är skyddad. Den förmånen kan bara oberoende advokater ge sina klienter och jag vill påstå att den är hotad om vi inte kan hålla ordning i kåren.
– Det har genom åren höjts röster för att lätta på reglerna, till exempel när det gäller intressekonflikter, men en sådan nedmontering av klientskyddet är en farlig väg att gå.
– Jag håller med de som tycker att den högsta straffavgiften för brott mot de etiska reglerna, 50 000 kronor, är för låg. Den måste höjas. Men det styr inte Advokatsamfundet själva över, det är en lagstiftningsfråga som Advokatsamfundet får driva. Här krävs en ändring i rättegångsbalken. Kanske ska man indexera så att beloppet hänger med i utvecklingen.

"Jag tog mig an förtroendet att bli föreslagen med stor energi och ville gärna bli ordförande"

2017 föreslogs Lena Frånstedt Lofalk som ny ordförande för Advokatsamfundet. Men delar av Stockholmsavdelningen lanserade den alternativa kandidaten Christer Danielsson, som sedan valdes på stämman.
– Jag tog mig an förtroendet att bli föreslagen med stor energi och ville gärna bli ordförande, säger Lena Frånstedt Lofalk.
– Jag hade en enig valberedning bakom mig och upplevde också att jag fick stort stöd av advokatkåren, men det räckte inte hela vägen fram.
– Samtidigt lever jag efter devisen att saker inte alltid blir som man tror, utan de blir oftast mycket bättre. Jag har kunnat utveckla mig och låta andra uppdrag ta större plats i tillvaron vilket har varit väldigt kul.

Vilket har varit den största förändringen i advokatbranschen sedan du började?
– Förr kunde man bli delägare om man var en duktig advokat som klienterna hade förtroende för och som kunde ackvirera. Men så som många byråer drivs idag så är det här bara den första förutsättningen. Många har ett ratiotänkande där det krävs att det också finns en ledig plats i den specialistgrupp där man ska placeras. Mitt i utvecklingen mot allt större byråer får vi inte glömma det som är specifikt med advokatrollen.

Hur kommer pandemin fortsätta påverka branschen?
– Av tradition har det varit viktigt för unga jurister att ha ett stort mått av facetime på byrån. Att komma dit tidigt och gå sent. Pandemin har hjälpt oss att komma från det där. Det ser jag på våra egna medarbetare. Alla gör ett bra jobb, men många sköter det hemifrån mest hela tiden. Vi har lärt oss mer effektiva sätt att jobba på.

"Problem blir lättare att övervinna om man kan se att andra lyckats lösa problem som liknar de man själv brottas med."

Vilken är branschens viktigaste framtidsutmaning?
– Att behålla fler kvinnor i yrket ligger mig varmt om hjärtat. Fortfarande är det vanligt att det är just kvinnorna som lämnar advokatvärlden går över till andra yrken. Jag tror att det är avgörande att det finns kvinnliga förebilder som också delar med sig av sina erfarenheter. Problem blir lättare att övervinna om man kan se att andra lyckats lösa problem som liknar de man själv brottas med. Bland både kvinnor och män, men särskilt bland kvinnor, kan det vara så att självförtroendet inte alltid matchar den yrkesmässiga styrkan. Där behövs stöttning.

Tar byråerna det ansvaret?
– Jag tror att det har blivit mycket bättre. Digitaliseringen gör det också enklare att kombinera karriären med ett privatliv.

 

"Jag kommer att företräda både kungafamiljen och kungliga hovstaterna"

1 juni efterträder Lena Frånstedt Lofalk Axel Calissendorff som ny hovauditör, kungens och hovets personlige advokat.
– Att få det uppdraget kändes ungefär som när vi startade Kanter. Energiskapande, utöver att det var hedrande och roligt!

Beskriv processen.
– Som alla uppdrag handlar det om rekommendationer från olika håll. Sedan får man plötsligt ett samtal. Det fanns en träff med i bilden, men de var så långt fram att de väl redan hade bestämt sig. En sista check innan jag formellt fick frågan.

Vilken typ av juridik tror du kommer att omfattas av uppdraget?
– Jag kommer att företräda både kungafamiljen och kungliga hovstaterna, så alla typer av frågor kan dyka upp. Allt påverkas av vad som händer. En fråga är tryckfrihet och skyddet för privatlivet, något som blivit mer komplicerat i och med internet och sociala medier. Även kungafamiljen har rätt till det skyddet och att inte drabbas av intrång i privatlivet.


Dela sidan:
Skriv ut: