Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Business
Publicerad: 2019-05-02 00:00

Advokat varnas för inlägg på Instagram: ”Skyldig att uppträda korrekt”

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Samfundets disciplinnämnd i nytt avgörande: Advokater ska iaktta återhållsamhet och måttfullhet även på sociala medier.

I höstas publicerade en advokat ett inlägg på Instagram med budskapet att en av byråns biträdande jurister genomfört en ”enastående insats” i samband med att en klient som varit anhållen misstänkt för grov våldtäkt mot barn släppts fri. ”Ännu en seger för rättvisan” skrev advokaten.
Inlägget anmäldes av den advokat som företräder barnens mamma. ”Det borde finnas en etisk kod över att inte sprida denna sorts budskap på sociala medier”, menar anmälaren.

Skyldighet för en advokat att iaktta integritet och uppträda sakligt och korrekt

Advokatsamfundets disciplinnämnd utdelar en varning till advokaten som skrev inlägget. Förfarandet innebär att advokaten allvarligt brutit mot god advokatsed, menar nämnden som konstaterar att denna ”innefattar en skyldighet för en advokat att iaktta integritet och uppträda sakligt och korrekt samt så att förtroende för advokatkåren upprätthålls”. Dessutom ska en advokat iaktta diskretion om sina klienters angelägenheter, påminner nämnden som understryker att detta innebär att en advokat ska ”iaktta återhållsamhet och måttfullhet” på sociala medier och inte publicera uppgifter som kan riskera att berörda personer identifieras.


Dela sidan:
Skriv ut: