Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Business
Publicerad: 2019-11-29 12:05

Bengt Ivarsson: ”Advokat lär aldrig bli ett 9-5-jobb”

Foto: Peter Johansson

I Legally yours undersökning Advokaternas advokat framgår att fyra av tio advokater upplever att jobbet påverkat deras hälsa negativt. 42 procent svarade ja. 53 procent svarade nej och övriga ville inte svara på frågan. Fördelningen är densamma oavsett vilken grupp av advokater man tittar närmare på. Bland brottmålsadvokater är ohälsan något mindre utbredd, enligt undersökningen. 38 procent svarar att jobbet påverkat deras hälsa negativt. Bland andra humanjurister och affärsjuridiska advokater är andelen 44 respektive 43 procent.

Resultatet har väckt  engagemang på sociala medier. Bengt Ivarsson, advokat och tidigare ordförande i Advokatsamfundet, skriver på Twitter:

”Uppenbart att det finns ett behov av att förbättra arbetsmiljön på många advokatbyråer. En del kan byråerna själva göra, annat beror på externa faktorer som domstolar och klienter och är svårare att ändra. Advokat lär dock aldrig bli ett 9-5 jobb.”

 

”Viktigt med ett hållbart arbetsliv på advokatbyråer"

Advokaten Peter Hellman instämmer:

https://twitter.com/hrhellman/status/1199663181431541761

”Viktigt med ett hållbart arbetsliv på advokatbyråer. Kollektivavtal är ett bra steg på vägen, men de flesta byråer avstår konstigt nog från att teckna sådana avtal – till skillnad från i princip resten av arbetsmarknaden. Inte bra.”


Dela sidan:
Skriv ut: