Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KRÖNIKA: ”Vaccinvägrare ska stå kostnaden för sin egen dumhet”

Krönikor
Publicerad: 2021-09-09 11:40

KRÖNIKA – av Dana Pourkomeylian, biträdande jurist på Vernia advokatbyrå, ledarskribent samt ambassadör för organisationen GAPF – glöm aldrig Pela och Fadime.

I veckan gav Folkhälsomyndigheten beskedet att samtliga Covid-19 restriktioner kommer lyftas den 29 september. Begränsningarna för hur många som får delta i en allmän sammankomst tas bort, restauranger kommer inte längre behöva tillämpa kravet på sittande servering och rekommendationen om hemarbete försvinner. Beslutet motiveras av den höga vaccinationsgraden, och den sjunkande dödligheten bland faktiskt smittade.

Beskedet är glädjande, inte minst för kultursektorn och alla vi som njuter av att förkovra oss i dess utbud. Samtidigt varnar Folkhälsomyndigheten för att restriktioner kan återinföras om smittspridningen ökar. Regeringen har även tillsatt en utredning för att undersöka införandet och tillämpningen av vaccinationspass för att delta i, exempelvis, allmänna sammankomster.

Sedan kapplöpningen mot ett färdigt vaccin började i allmänhet och vaccination erbjöds gemene man i synnerhet har den svenska sekten konspirationsteoretiker varit oerhört flitiga. Enligt MSB har den mest populära konspirationsteorin varit att RFID-chips implementeras i vaccinet i syfte att tankekontrollera vaccinerade med 5G-teknik. Flyktingfientliga menar att vaccinationen är en del i judarnas och muslimernas plan om ”folkutbytet” av den vita rasen. Frågan om vaccinationspass får dem att gå bärsärk i sociala medier, yrandes om ”frihet från staten”.

Det ska stå den enskilda fritt att inte vaccinera sig, en naturlig del av den personliga och kroppsliga integritet som ska garanteras alla i ett fritt och demokratiskt samhälle. Den som dock vägrar vaccin och därmed ökar risken för att vid infektion inte bara bli allvarligt sjuk men i större utsträckning smitta andra kan inte hävda friheten till kroppslig integritet i frågan om vaccinationspass, eller vård.

Den kroppsliga integriteten ger dig friheten att hälla i dig en liter vodka en blöt utekväll, men inte att sedan sätta dig vid ratten och köra hem. Den kroppsliga integriteten ger dig friheten att måla din nakna kropp i obscena budskap, men inte att sedan paradera den fram och tillbaka på Götaplatsen. På samma sätt bör det inte anses kontroversiellt att mena att det står dig fritt att inte ta det kostnadsfria vaccin som erbjuds vården, men inte att sedan kräva samma friheter som den allmänhet som valt att vaccinera sig. Allra minst kräva att vaccinerade fortsatt ska avhålla sig från sina friheter, eller bevilja dig samma låga patientavgift när du väl läggs in på IVA.

I juridiken är det vedertaget att skadestånd sätts ner när den skadelidande varit medvållande till sin skada. Logiken är enkel, om du trots möjlighet medvetet avhållit dig från att begränsa din skada är du heller inte berättigad full – och ibland ingen – ersättning. Samma logik bör kunna appliceras på vaccinvägrare. Vaccinvägrare, utöver att utsätta andra för skada, ska anses medvållande till sin egen, oavsett om frågan gäller införandet av vaccinpass eller förhöjd patientavgift vid vårdbehov med anledning av covid19-smitta.

Jag är villig att dö för din frihet att vaccinvägra, men inte betala för din dumhet. Det får du göra själv.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: