Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

DEBATT: ”Fastighetsskatt ─ ett nödvändigt ont”

Debatt
Publicerad: 2021-04-06 11:17

DEBATT – av Hampus Peterson, juriststudent med inriktning på skatterätt

Socialdemokraternas Stockholmsdistrikt, ledda av Anders Ygeman (S), gjorde för lite mer än en vecka sedan ett utspel om att fastighetsskatten borde återinföras. Förslaget har sedan länge varit omhuldat av Sveriges ledande ekonomer, men det är först nu som det finns politiskt stöd för att återinföra fastighetsskatten. För något år sedan släppte Anders Borg en självbiografi vid namn Finansministern, där han beskrev sin ministergärning i regeringen Reinfeldt. I boken försvarar Borg helhjärtat jobbskatteavdragen och sina insatser under finanskrisen, men när det kommer till avskaffandet av fastighetsskatten är han fåordig. 2008 ersatte regeringen Reinfeldt fastighetsskatten med en kommunal fastighetsavgift, med ett lågt tak. Borg erkänner i sin självbiografi att han som ekonom förstår att fastighetsskatten är en utmärkt skatt, men att den svenska fastighetsskatten saknade legitimitet. Med det menas att den var impopulär bland de villaägare som betalade den.

Ekonomer gillar fastighetsskatten eftersom den inte nämnvärt påverkar den ekonomiska tillväxten. Dessutom motverkar skatten bubblor på bostadsmarknaden och skapar incitament för att investera i produktiva tillgångar istället för fastigheter. Tanken var att skattereformen i början av 90-talet skulle skapa likformighet mellan de olika inkomstslagen tjänst, näringsverksamhet och kapital. Så blev det inte och istället har höginkomsttagare förvandlat sina tjänsteinkomster till lågbeskattade kapitalinkomster, något som vanliga arbetande svenskar inte kunnat göra.

Skatten på arbete är alldeles för hög i Sverige, men om vi vill behålla vår välfärd måste skatt tas ut. För att sänka skatten på arbete måste skatten på kapital höjas, och en ny fastighetsskatt är en bra början. Den bör i och för sig vara progressiv och inte straffa vanliga villaägare. Att göra bostadskarriär har dessutom blivit populärt de senaste tjugo åren, men det kan vara den mest riskfyllda investeringsstrategin på marknaden. Någon diversifiering går det inte att tala om och om du börjar idag köper du in dig på en högt värderad marknad, vilket går emot grundtanken med investeringar ─ köp billigt, sälj dyrt. Visserligen bör det inte avskräcka dig från att köpa ett hus som du faktiskt bor i, så länge du inte räknar med att bli rik på köpet.

En återinförd fastighetsskatt skulle möjliggöra ökad kontroll över bostadsmarknaden och skulle förhoppningsvis svalna av dagens överhettade marknad, vilket skulle underlätta för unga att köpa bostad. Fastighetsskatten är ett nödvändigt ont, men den gör betydligt mindre ont än de flesta andra skatter


Dela sidan:
Skriv ut:

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se