Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Annons från Foyen

Hur sexigt är det med entreprenadjuridik egentligen?

Publicerat 10 oktober, 2022

Vad innebär Hantverkarformuläret 17? Och vad betyder ÄTA-arbeten? Det och mycket mer svarar Foyen Advokatfirmas Christoffer Löfquist och Ida Ulfsdotter på i frågesportspodden ”Vem vill bli jurist?”.

Foyen Advokatfirma är Sveriges största nischbyrå inom samhällsbyggnadsjuridik och har kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Byrån levererar juridik till det privata och offentliga samhällsbygget och täcker in alla rättsområden i de branscher de arbetar med – genom affärsområdena Entreprenad, Tvistlösning, Fastighet, Mark och miljö, Offentliga affärer och Energi och innovation. Men hur sexigt är det egentligen med entreprenadjuridik? Den frågan ställer programledaren Adam Borg i podcasten ”Vem vill bli jurist?” när Foyens Christoffer Löfquist och Ida Ulfsdotter gästar.

– Det är väldigt osexigt, men oerhört intressant och roligt, säger Christoffer Löfquist och skrattar.

Vägen till Foyen

Både Christoffer Löfquist och Ida Ulfsdotter hade siktet inställt på att bli åklagare när juridikstudierna drog igång, och faktum är att Christoffer löpte hela linan ut – i alla fall i 5–6 år. Men när de båda fick tips om Foyen, på olika håll, växte intresset och nyfikenheten på Sveriges största nischbyrå.

– Vägen till Foyen var inte spikrak kan man säga. Jag hade en tydlig drivkraft när jag studerade juridik om att bli åklagare, vilket jag också blev. Men sen kände jag att jag ville testa nytt och kom över Foyen, säger Christoffer Löfquist och fortsätter:

– Jag arbetade mycket med processer som åklagare och Foyen sökte jurister med processvana, så det blev en perfect match kan man säga. Dock kunde jag inget om entreprenadjuridik tidigare, utan fick lära mig allt på plats vilket var tacksamt då jag från dag ett fick jobba med några av de vassaste juristerna inom entreprenad- och upphandlingsrätt.

Nyfiken på hur det gick för Christoffer och Ida i tävlingsmomentet? Lyssna på avsnittet med Foyen i ”Vem vill bli jurist?” här.

Stora utvecklingsmöjligheter

Ida Ulfsdotter hade siktet helt inställt på att arbeta med internationell straffrätt, men så blev inte fallet. Efter att ha suttit ting fick hon upp ögonen för tvistemål, samtidigt som det var anställningsstopp som åklagare i Skåne där hon bor, började hon tänka i nya banor.

– Jag blev tipsad om att söka till Foyen, vilket jag gjorde på vinst och förlust. Och nu har jag varit här i drygt sex år, säger hon.

Ett utmärkande drag för Foyen är att du som ny får tidigt egen kontakt med klienter och en inblick i deras verksamhet. Man kastas ut tidigt och får arbeta nära delägare och seniora advokater i spännande projekt, menar Ida Ulfsdotter.

– Även utvecklingsmöjligheterna är flera. Vi håller ofta externa och interna utbildningar inom våra områden vilket gör att man som ny får mycket kunskap och förståelse för den juridik och de branscher Foyen arbetar med. Genom gruppträffar utbyter vi erfarenheter och kunskap. Men det viktigaste utvecklingsmässigt för mig är alla ärenden. Även om juridiken kan vara densamma är varje ärende unikt och kräver sin egen lösning, säger hon.

Helig fikastund i Malmö

Men hur gör Foyen för att behålla sina anställda ytterligare? Både Christoffer Löfquist och Ida Ulfsdotter tillhör Malmö-kontoret och där är fika-kulturen en stark bidragande faktor.

– Fikan är helig. Det är regelbundna stunder varje dag där vi samlas och sitter ner och pratar. Den dagliga kontakten behövs, säger Ida Ulfsdotter och fortsätter:
– Sen är det såklart viktigt för mig som småbarnsförälder till tre att Foyen har en sund syn på arbetet och möjliggör för min work-life balance – vilket idag till största del består av småbarnsliv varvat med en spännande karriär inom samhällsbyggnadsjuridik.

– Tittar vi på vår struktur ser man att många medarbetare har varit här länge och de trivs riktigt bra på jobbet, vilket även gör att vi har en bred spetskompetens i samhällsbyggnadsjuridik. Vi har kul på jobbet helt enkelt, avslutar Christoffer Löfquist.

Här kan du läsa mer om Foyen Advokatfirma.


Dela sidan:
Skriv ut: