Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Annons från Transportföretagen

Hur är det att vara jurist på Transportföretagen?

Publicerat 28 november, 2022

När det kommer till juridikyrket är det kanske inte Transportföretagen som man i första hand tänker på. Men arbetet på transportnäringens största organisation har både likheter och olikheter med en ”vanlig” advokatbyrå.

Transportföretagen är en samarbetsorganisation för arbetsgivar- och branschförbund inom transportnäringen. I organisationens sju förbund ingår 9 200 medlemsföretag som tillsammans har 200 000 anställda. Med andra ord är det en stor skara att företräda och vägleda i den juridiska världen.

Henrik Olander är jurist på Transportföretagen och trivs fortfarande lika bra som när han började för tolv år sedan.

– Man skulle kunna säga att jag halkade in på ett bananskal på Transportföretagen efter att ha suttit ting. Dock blev jag kortvarig i min roll som förhandlare då möjligheten om att arbeta som åklagare kom, berättar han och fortsätter:

– Efter åtta år saknade jag jobbet på Transportföretagen och sökte mig tillbaka. Det var det spännande och utmanande med att hitta rimliga lösningar som fick mig tillbaka. Och nu har jag varit här i över ett decennium och trivs oerhört bra.

Arbetsrätt i fokus

Även Linn Siden arbetar på Transportföretagen, men i rollen som förhandlingschef inom bussektorn. Hennes karriär omfattar både jobb på byrå och inom polisen, men idag är nästan allt fokus på arbetsrätt.

– Vi jobbar nästan uteslutande med arbetsrätt vilket skiljer sig mot affärsjuridiska byråer som arbetar mer brett. På transportföretagen är vi nog den arbetsgivarorganisationen som processar mest – vi har väldigt stridbara fack, säger Linn Siden.

Henrik Olander fyller i.

– Den arbetsrätt jag kan har jag lärt mig på Transportföretagen. Du behöver inte kunna allt från början utan vi har stora utbildnings- och utvecklingsmöjligheter.

Gästar ”Vem vill bli jurist?”

Utöver att ge juridisk hjälp till de 9 200 medlemsföretagen arbetar Linn Siden och Henrik Olanders med att förhandla fram kollektivavtal. Det är en väldigt viktig uppgift som innebär att de är med och reglerar anställningsvillkor ute på arbetsplatserna.

– Det är inte det dagliga arbetet, men exempelvis under nästa år kommer ungefär 450 av Sveriges kollektivavtal att gå ut, varav vi tecknar kanske 55 av dessa som kommer gå ut. Det innebär ett stort arbete som tar mycket tid där vi sitter med de fackliga parterna och diskuterar, förhandlar och förankrar med våra medlemsföretag, säger Linn Siden och tillägger:

– Så gillar man att förhandla ska man arbeta på Transportföretagen.

Nyligen gästade de båda podcasten ”Vem vill bli jurist?” för att sätta sina kunskaper om just arbetsrätt på prov. Hur bra koll har de egentligen på Anställningsskyddslagens nya ändringar, Storstrejken från 1901 och 29/29-principen? Dessutom får du höra dem prata mer om hur en arbetsdag ser ut och hur jourarbetet fungerar. Avsnittet hittar du här.


Dela sidan:
Skriv ut: