Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons
Annons från BG Institute

Årlig kunskapsuppdatering (ÅKU 2023) hos BG Institute

Publicerat 7 februari, 2023

Du som har en aktiv Swedsec-licens måste genomföra en årlig kunskapsuppdatering, kallad ÅKU, för att garantera att du har aktuella och relevanta kunskaper. Utbildningen sker digitalt, och inkluderar ett avslutande test med kontrollfrågor.

BG Institute är en av tre utbildningsorganisationer som tillhandahåller ÅKU 2023. Årets ÅKU, som lanseras i juni, består av 13 ämnen som är framtagna av Swedsecs prövningsnämnd, vilken består av ämnesexperter från finansmarknaden. ÅKU innehåller både nya regler och företeelser samt repetition av tidigare ämnen.

Din licens är aktiv så länge du arbetar på ett Swedsec-anslutet företag och genomför den årliga kunskapsuppdateringen.

Årets ämnen
ÅKU 2023 innehåller totalt 13 ämnen vilka delas in i repetitionsämnen, nyheter och etikfall.

De nyheter som presenteras är tryggare bostadsrätt, cybersäkerhetsstyrning, fondtorget i premiepensionssystemet och hållbarhet. Några av de repetitionsämnen som kommer finnas med är uppskovsregler vid bostadsförsäljning, gåvor med stöd av fullmakt, inflation och livsval som påverkar framtida pensionsnivå.

Etikfall
Kring etikfall kommer det diskuteras hur du ska agera vid intressekonflikter vid försäljning av egna produkter.
Är du till exempel skyldig att upplysa kunden om att bankens konkurrenter erbjöd fonder som eventuellt skulle kunna vara ännu lämpligare än hos den banken du arbetar på? Behöver du upplysa om att konkurrenterna hade lägre förvaltningsavgifter? Och hur ska du resonera kring att du kanske har en liknande placeringsinriktning som kunden och själv har valt att köpa fondandelar i konkurrentens fonder?

Vill du veta mer och få en offert på ÅKU 2023, klicka här


Dela sidan:
Skriv ut: