Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ny rapport: Ingen återhämtning på M&A-marknaden förrän 2023

Nyheter
Publicerad: 2020-09-24 08:52
Foto: Anders Wiklund/TT

Pandemin har minskat affärsaptiten på M&A-marknaden och en stark majoritet förväntar sig inte att M&A-marknaden återhämtar sig innan 2023.

Mergermarket har i samarbete med advokatbyrån CMS publicerat rapporten Who dares wins: European M&A Outlook 2020. Av rapporten framgår det att M&A-aptiten har försvagas under pendemin. Rapportförfattarna har baserad rapporten på svar från chefer från 170 bolag och 60 Private Equity-firmor som har svarat på frågor om förväntningar på M&A-marknaden i Europa ett år framåt. Alla respondenter har varit engagerade i M&A-transaktioner under de senaste två åren.

74 procent av de tillfrågade säger att pandemin har lett till att deras aptit minskar. 65 procent av de tillfrågade överväger inte M&A, jämfört med 45 procent i förra årets undersökning. 

Finansieringsvillkor

Finansieringsvillkoren har skärpts. 79 procent av de tillfrågade förväntar sig att finansieringsvillkoren blir tuffare det kommande året. Antalet obligationsemissioner har minskat. Långivare har varit mer fokuserade på att stötta den befintliga portföljen genom covid-19-pandemin.

Rekonstruktioner och så kallade company default ökar. 90 procent säger att rekonstruktionsaktiviteten kommer att öka, och 82 procent förväntar sig en ökning av så kallade company defaults. Pandemin har redan påverkat flera sektorer och tvingat dessa till konkurser och rekonstruktioner.

Nästan tre fjärdedelar av private equity-företagen noterade sitt intresse för nödställda och vändningsbara bolag och signalerade att det fortfarande finns framtidsutsikter för dem som är modiga nog att anamma utmaningarna och de möjligheter som finns i denna period av instabilitet.

Möjligheter i Latinamerika

Fyra av CMS partners som har sin bas i Sydamerika kommenterar i rapporten att pandemin ger möjligheter för europeiska investerare att investera i Latinamerika som har drabbats hårt av pandemin. Värderingarna på lokala bolag i regionen rasar, vilket gör dessa till attraktiva måltavlor. CMS förväntar sig en stor aktivitet i framförallt gruvindustrin. I Chile, exempelvis, är priset på koppar på nivåer som man inte skådat på en lång tid även innan pandemin.

Av rapporten framgår det även att 56 procent av respondenterna förväntar sig att Europa är den region som kommer påverkas mest av covid-19 krisen. 20 procent förväntar sig att Nordamerika påverkas mest och därefter Latinamerika och sist Asien- Stillahavsområdet.

63 procent av respondenterna förväntar sig även att Nordamerika kommer ligga i topp bland de icke-europeiska måltavlorna när europeiska investerare söker investeringar.

Vad lockar köparsidan?

På frågan vad som kommer locka köparsidan mest i Europa under de närmsta månaderna svarar 40 procent av respondenterna att köp av undervärderade bolag kommer dominera och 20 procent svarar Private Equity-buyouts.

Den europeiska M&A-volymen, både antalet och värdet på transaktionerna, rasade under första halvåret 2020, vilket Dagens Juridik redan rapporterat. Enligt Mergermarket föll volymen 31 procent, antalet transaktioner, och 29 procent när det gäller värdet på transaktionerna jämfört med samma period i fjol. Volymen och värdet för andra kvartalet 2020 är det lägsta uppmätt sedan 2013.

Bara 92 transaktioner till ett värde av 500 miljoner euro genomfördes under första halvåret 2020, vilket är 29 procent färre än samma period i fjol. De flesta av de största transaktionerna, inklusive sammanslagningen mellan AON och Willis Tower Watson till ett värde av 31,1 miljarder euro och PE-utköpet av Thyssenkrupps hissverksamhet till ett värde av 17,2 miljarder euro, aviserades innan pandemin. 

Global recession har oroat bolagen mest

Global recession är det som har oroat bolagen allra mest, 29 procent av respondenterna.

De sektorer som kommer påverkas mest av covid-19 är energi, gruvnäringen och råvaror, enligt 54 procent av respondenterna. De sektorer som troligtvis kommer att återhämta sig snabbast efter krisen är TMT, enligt 69 procent av respondenterna.

65 procent av respondenterna har inga planer på M&A i bolagsstrategin för tillfället. 19 procent planerar för försäljningar, 12 procent funderar på förvärv och endast 4 procent funderar för tillfället på både försäljningar och förvärv.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
mergermarket-CMS-rapport

Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.