Skip to content

Nytt rekord för kinesiska direktinvesteringar i Nordamerika och Europa

De kinesiska direktinvesteringarna når nya rekordnivåer och nästan tredubblades i Nordamerika och fördubblades i Europa under 2016, jämfört med föregående år. Det visar en ny rapport från advokatbyrån Baker McKenzie. Och intresset för Norden är stort. Både Finland och Norge är bland topp 10 av de länder i Europa som mottog flest direktinvesteringar. 

– Intresset för nordiska företag och know-how är stort från kinesiska investerare, och vi kommer se flera transaktioner framöver, säger Anders Fast, Managing Partner, Baker McKenzie i Sverige.  

De kinesiska direktinvesteringarna ökade med 189 procent i Nordamerika och med 90 procent i Europa och uppgick till totalt 94,2 miljarder US-dollar under 2016. Det var första gången sedan 2013 som värdet på de kinesiska direktinvesteringarna var högre i Nordamerika (48 miljarder US-dollar) än i Europa (46 miljarder US-dollar). 

Privatägda kinesiska företag stod för hela 70 procent av investeringarna. De kinesiska företagen ökar sin marknadsandel, flyttar upp längs värdekedjan och investerar i know-how för att driva inhemsk och internationell efterfrågan på sina varor och tjänster.

De tre europeiska länder där de kinesiska direktinvesteringarna var som störst var Tyskland, Storbritannien och Finland. Även investeringarna i Norge och Danmark ökade under 2016, jämfört med året innan.

Det genomsnittliga värdet av direktinvesteringarna ökade från 120 miljoner US-dollar till 290 miljoner US-dollar per investering, i båda regionerna. De sektorer som erhöll investeringar till störst värde var fastigheter; transport, energi och infrastruktur samt konsumentprodukter och –tjänster i Nordamerika och IT-industrin samt transport, energi och infrastruktur följt av industri i Europa.

– Mer än hälften av de kinesiska direktinvesteringarna i Europa och Nordamerika sedan år 2000 har ägt rum de tre senaste åren, vilket markerar den fortsatta globaliseringen och den snabba utvecklingen av Kinas ekonomi. Vi ser en stark pipeline med affärer i både Europa och Nordamerika, men politiska och regulatoriska osäkerheter påverkar framtidsutsikterna, säger Anders Fast.

Det råder osäkerhet framöver. En kortsiktig nedgång i nya affärer väntas för inledande delen av 2017, drivet av både kinesiska tillfälliga åtgärder för att sakta ned utflöden av kapital och hårdare screening av inkommande affärer i USA och Europa.

– Det är stark fundamenta men hårdare kontroller i både Kina och mottagarländerna. 2017 väntas bli ännu ett starkt år om tidigare annonserade affärer genomförs som väntat, men antalet nyligen offentliggjorda kinesiska förvärv i Europa och Nordamerika har sjunkit sedan ett exceptionellt första kvartal 2016, säger Anders Fast.

Kontakt

Om Baker McKenzie 
Baker McKenzie är en av världens ledande advokatbyråer med inriktning på affärsjuridik. Sedan 1949 har Baker McKenzie tillhandahållit kvalificerade juridiska tjänster till flera av världens mest framstående företag, organisationer och offentliga institutioner. I dag har Baker McKenzie över 13 000 medarbetare på 77 kontor i 47 länder. I Sverige finns Baker McKenzie sedan 1991.

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt