Skip to content

Tre år och sex månaders fängelse för upprepade våldtäkter av 12-åring - eftersom flickan samtyckt

En 36-årig man dömdes i både hovrätten och tingsrätten för våldtäkt och sexuellt utnyttjade av en då 12-årig flicka. Att flickan hävdar att samlagen varit frivilliga får betydelse vid bedömningen av straffet.

En 36-årig man åtalades i tingsrätten för våldtäkt mot barn efter fem påstådda samlag med en då 12-årig flicka. Flickan i fråga hade känt mannen sedan hon var liten då hon umgåtts med hans dotter.

Flickan berättade att hon hade samtyckt till samlagen och tingsrätten konstaterar att hennes berättelse får stöd av bland annat sms-utdrag och använda kondomer som hittats vid en plats där hon uppgivit att de haft samlag.

Domstolen ansåg att våldtäkt mot barn var styrkt vid tre av de fem tillfällena men vid de andra tillfällena framhöll rätten att även om flickans uppgifter var tillförlitliga stod ord mot ord.

Mannen dömdes för våldtäkt och sexuellt övergrepp mot barn till fängelse i tre år och till att betala 105 000 kronor i skadstånd till flickan.

Efter överklagande finner också hovrätten att flickans berättelse är tillförlitlig och logisk och i fråga om kondomerna i soptunnan även bevisat sanningsenlig. Hovrätten gör bedömningen att hennes berättelse, i kombination med övrig bevisning, är tillräcklig för att fälla mannen för våldtäkt i samtliga fem fall och för sexuellt utnyttjande.

Domstolen tar dock hänsyn till att det varit fråga om frivilliga handlingar och dömer mannen till tre år och sex månaders fängelse. Skadeståndet bestäms till 120 000 kronor.

 

 

Maria Kronvall

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt