Skip to content

Svårare för internationellt efterlysta svenskar att gömma sig utomlands

Rikskriminalens storsatsning på internationellt efterlysta personer har givit resultat. Det blir allt svårare för svenskar som är internationellt efterlysta att gömma sig utomlands. Samma sak gäller för utlänningar som är efterlysta och som försöker gömma sig i Sverige.

Det är Rikskriminalens projekt FAST (Fugitive Active Search Team) som startade för två år sedan som nu har gett resultat och ska permanentas.

- Tidigare har det saknats ett samtal grepp kring problemet i Sverige vilket gjort att det har varit förhållandevis lätt att hålla sig undan, säger Bertil Olofsson, chef för Rikskriminalens internationella sektion, till tidningen Svensk Polis.

FAST arbetar både med att se till så att svenskar som är efterlysta internationellt grips utomlands och att utlänningar som är efterlysta kan gripas i Sverige.

- Det handlar om allt från EKO-brottslingar till pedofiler och mördare, säger Varg Gyllander, pressekreterare vid Rikskriminalpolisen till Dagens Juridik.

Förra året greps 94 svenskar utomlands tack vare Rikskriminalens satsning. Samtidigt greps 181 personer som var efterlysta av andra länder i Sverige. Detta ska jämföras med siffrorna 77 och 142 från år 2010 – alltså en generell ökning på 25 procent.

Framgångarna märks särskilt tydligt när det gäller Rikskriminalens så kallad Ikaroslista – den förteckning över de efterlysta personer som man är mest angelägen om att få fast. Förra året greps cirka hälften av dessa personer – 16 stycken. 

 

 

Foto: Mary Altaffer/Scanpix

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt