Skip to content

Polis minns inte att hon skjutit efter stulen bil - döms till dagsböter

Polisen hävdar att hon inte har något minne av att hon skjutit efter bilen - utan att hon skjutit mot den i självförsvar när föraren försökte köra över henne. Enligt den tekniska utredning har dock skotten träffat bilens bakdel.  

En polis som åkt ut för att undersöka en stulen bil stod anklagad för framkallande av fara för annan efter att hon avlossat två skott mot bilen. Polisen uppgav att hon känt sig hotat av föraren då han kört mot henne och därför avlossat skotten i självförsvar.

Enligt den tekniska utredningen hade dock skotten avlossats mot bakdelen av bilen. Polisen hävdade att hon inte hade något minne av att ha skjutit efter bilen utan kom ihåg sutuationen som att hon skjutit mot en bil som försökte köra över henne.

Tingsrätten konstaterar att det inte varit befogat att skjuta mot bilen och utsätta föraren för livsfara. Domstolen menar dock att det inte kan anses klarlagt att hon hade uppsåt att skada föraren och ogillar därför åtalet för försök till grov misshandel.

Eftersom hon genom grov oaktsamhet har utsatt föraren för i vart fall svår kroppsskada döms hon i stället för framkallande av fara för annan till 80 dagsböter om 300 kronor. Hon åläggs också att betala 15 000 kronor i skadestånd till bilföraren.

 

 

Foto:Matt Rourke/Scanpix

  • Martina Valentin

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt