Skip to content

Ny lag ger fler tillgång till känsliga personuppgifter

Datainspektionen och Justitiekanslern opponerar sig mot en ny lag som kan träda i kraft redan vid årsskiftet. Lagen gäller vilka myndigheter som har tillgång till känsliga personuppgifter.

Endast ett fåtal myndigheter i Sverige har idag tillgång till känsliga personuppgifter om befolkningen såsom information om hälsa, utbildning, inkomst och etniskt ursprung. Exempel på sådana myndigheter är Försäkringsbyrån och Arbetsförmedlingen. Andra myndigheter eller personer som velat ha tillgång till dessa uppgifter har hittills fått vända sig till de här myndigheterna.

Men enligt regeringens nya lagförslag ska nu en annan myndighet, som arbetar med arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, också få tillgång till känsliga uppgifter om medborgarna. Bland annat kommer myndigheten att få kännedom om etniskt ursprung och om medlemskap i fackföreningar.

Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund motsätter sig den nya lagen eftersom att den kan leda till att känsliga personuppgifter sprids ytterligare:

– Det finns ju väldigt många utvärderingsmyndigheter och om alla dem egentligen har samma behov av egna databaser som IFAU har, då är risken att vi får ett samhälle med en stor mängd databaser med känsliga personuppgifter runt om i statsförvaltningen och i universitetsvärlden. Och då är det mycket stora risker för integritetsintrång, säger han till Ekot i Sveriges Radio.

JK instämmer i kritiken men regeringen låter sig inte stoppas. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström tar den nya lagen i försvar:

– Jag har respekt för Datainspektionen och deras yttrande. men min uppgift är ju att se till att vår forskningsmyndighet har tillgång, på ett rättsligt sätt genom lagstiftning, till relevanta uppgifter. Jag tror att man måste väga olika aspekter för och emot varandra. Detta handlar om ett stort viktigt samhällsintresse, att kunna utvärdera olika reformer och se om regeringen kan behöva ändra sin politik på vissa avgörande frågor, säger hon till Ekot.

Lagen kan träda i kraft redan 1 januari nästa år.

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt