Skip to content

Mårten Schultz: "Om man tittar lite mer nyktert på åtalet framstår uppsåtet som uppenbart"

Expressen i oktober 2010
Expressen i oktober 2010

Journalistkåren kritiserar det så kallade Expressen-åtalet som avgörs i Malmö tingsrätt under tisdagen. Men Mårten Schultz, professor i civilrätt, skriver på Juridikbloggen att uppsåtet framstår som uppenbart.

Under tisdagen inleds rättegången i Malmö mot de journalister på Expressen som åtalats för vapenbrott efter en klassisk ”wallraff”-artikel. 

Det är Expressens chefredaktör, en nyhetschef och en reporter som riskerar att straffas för att de 2010 köpte ett vapen som de sedan omedelbart överlämnade till polisen.

Reportern köpte, för Expressens räkning, ett vapen i Malmö eftersom tidningen försökte undersöka påståendet om att ”vapnen flödar” i staden. Reportern själv står nu åtalad för vapenbrott medan chefredaktören tillsammans med en nyhetschef åtalats för anstiftan till vapenbrott.

Kammaråklagare Jörgen Larsson säger i sitt inledningsyrkande att det var chefredaktören som beslutade om vapenköpet i Malmö. Nyhetschefen ska sedan ha gett klartecken när vapenköpet gjordes möjligt för reportern.

– Han, liksom uppenbarligen den person han förvärvat vapnet av, har saknat rätt att inneha vapnet, sade Jörgen Larsson enligt Ekot.

Målet har diskuterats flitigt i media och många av Sveriges största tidningar har kritiserat åtalet på olika sätt.

”En juridisk pinsamhet”, skriver till exempel Martin Jönsson på Svenska Dagbladet.

"Stödet från branschmedier, konkurrenter och tunga publicister känns bra att ha med sig in i sal fyra i Malmö tingsrätt i dag", skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattson på sin blogg.

På Juridikbloggen skriver dock Mårten Schultz att han inte tror att det är ”normal granskande journalistik att begå brottsliga handlingar”. Han fortsätter:

"Jag kan inte stjäla något, för att sedan lämna tillbaka det, och hävda straffrihet för att jag tänkt skriva om det i DN... Om man tittar lite mer nyktert på åtalet framstår uppsåtet som uppenbart. Uppsåtet var just att köpa ett vapen. Det var en medveten handling. Uppsåt föreligger således."

Samtidigt tillägger han att alla brottsliga handlingar inte är moraliskt klandervärda.

De åtalade nekar till brott.

  • Linn Nordqvist

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt