Skip to content

Kvinna död efter att polis och åklagare inte tagit hot på allvar

En kvinna mördades av sin man dagen efter att hon kontaktat polis och berättat att hon mottagit dödshot. Trots detta gjordes inget för att förhindra mordet. JO riktar nu kritik mot både polisen och åklagarmyndigheten.

En kvinna vände sig till polisen med anledning av dödshot som hon samma dag mottagit från sin före detta man. Hon uppgav att hon var rädd för sin egen skull och för barnens som för dagen befann sig hos pappan.

Polis skickades till kvinnans bostad varvid hennes uppgifter togs tillsammans med en anmälan om att dottern misshandlats av pappan samma dag. Jouråklagaren kontaktades sedan som bedömde att inget behövde göras under jourtid.

Följande morgon mördade mannen kvinnan. Händelsen anmäldes till Justitieombudsmannen som kritiserar polismyndigheten för att den inte skaffat sig ett bättre underlag för bedömning av hoten och för att den inte vidtagit åtgärder för att förvissa sig om att barnen mådde bra.

När polisen kontaktade åklagarmyndigheten övergick dock ansvaret till dem som inte heller undgår kritik. Jouråklagaren kritiseras för passivitet i rollen som förundersökningsledare och dessutom för att hon åsidosatt sin dokumentationsplikt när hon inte antecknat att hon övertagit förundersökningsledningen.

 

 

Maria Kronvall

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt