Skip to content

Knivdåd vid gymnasieskola bedöms som försök till dråp

I december 2011 blev en person knivskuren vid Österängsgymnasiet i Kristianstad inför flera elever. Två personer, far och son, stod åtalade för dådet. Kristianstad tingsrätt dömer nu sonen till rättspsykiatrisk vård medan pappan får tre års fängelse.

Kristianstads tingsrätt har dömt två personer, pappa och son, för en knivmisshandel på Österängsgymnasiet i Kristianstad i december 2011.

Den man som blev knivskuren hade en stund tidigare misshandlat sonen lindrigt och hotat honom. Sonen knivhögg sedan mannen i nacken och ryggen. Mannen fick en punkterad lunga och försökte fly undan.

Sonen följde efter och högg honom i ansiktet och på överkroppen samtidigt som flera elever på skolan såg på. Hans pappa såg dock till att ingen kom till mannens hjälp. Mannen var nära att dö av sina svåra skador.

Tingsrätten kommer fram till att både pappan och sonen hade uppsåt till att döda mannen. Med hänsyn till att mannen hade misshandlat sonen före knivattacken och till att attacken pågick under ganska kort tid bedöms gärningarna som försök till dråp för sonens del och som medhjälp till försök till dråp för pappans del.

Sonen led vid gärningen av en allvarlig psykisk störning, och hans påföljd bestäms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Pappan döms till tre års fängelse.

Både sonen och pappan skulle riskera att utsättas för förföljelse som innebär fara för deras liv, om de utvisas. Ingen av dem utvisas därför, trots att åklagaren begärt det.

Sonen ska även betala skadestånd till mannen med 114 599 kr, och pappan ska bidra till större delen av skadeståndet.

 

 

 

 

 

Foto: Scanpix

  • Ebba Wigerström

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt