Skip to content

Högg middagsgäst i huvudet med yxa - döms för dråpförsök

En man dömdes i tingsrätten för att ha huggit en annan man i huvudet med en yxa. Bakgrunden uppges vara att mannens sambo haft en affär med offret.

Mannen och hans sambo hade bjudit hem ett annat par på middag. Parmiddagen urartade dock när det framkom att hans sambo och deras ditbjudna manliga gäst hade en otrohetsaffär. Mannen medger att han då blivit arg och knuffat undan gästen, men nekar samtidigt till att han ska ha slagit honom med en yxa.

Tingsrätten menade att det i och för var visat att mannen angripit sin gäst med en yxa men att det inte kunde bevisas att han haft uppsåt att döda honom. Mannen dömdes därför för grov misshandel till tre års fängelse och ålades att betala 43 000 kronor i skadestånd.

Hovrätten anser dock att mannens avsikt måste ha varit att beröva sin gäst livet då angreppet varit så brutalt. Mannen måste enligt rätten varit i vart fall likgiltig till att hans gäst kunde ha dött av de upprepade huggen i huvudet.

Hovrätten ändrar därför tingsrättens dom och dömer mannen för försök till dråp. Påföljden skärps till fyra och ett halvt år och skadeståndet höjs till 93 000 kronor.

Ett hovrättsråd är skiljaktigt och menar liksom tingsrätten att mannen bör dömas för grov misshandel.

 

Foto: Scanpix

  • Martina Valentin

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt