Skip to content

Fortum vinner mål om åttafaldig höjning av elavgift

En husägare i Älvsjö som fått sin fasta elavgift åttadubblad, då den höjts från 405 kronor till 3 355 kronor, tyckte att höjningen var oskälig och ville att tingsrätten skulle slå fast att han borde få ha kvar sin gamla avgift. Men tingsrätten menar att höjningen är skälig.

Fortum bedriver elnätsverksamhet i stadsdelen Älvsjö i Stockholms kommun och bolagets elavgift består av en fast och en rörlig del. En husägare i området valde att stämma Fortum eftersom att  bolaget höjt sin fasta årsavgift från 405 kronor till 3 355 kronor under år 2011.

Fortum invände att de enligt avtalet hade rätt att höja avgiften och att summan var skälig. Anledningen till prishöjningen var vidare att mannen från och med 2011 tillhörde till en dyrare kundkategori på grund av kapaciteten på sin huvudsäkring.

Tingsrätten konstaterar att bolaget enligt avtalet har rätt att höja kundens avgift. I fråga om avtalsvillkoret är oskäligt eller inte påpekar domstolen att avtalet i princip inte kan sägas upp av Fortum, att kostnaden för nätverksamheten kan komma att ändras och att separata överenskommelser med enskilda kunder är närmast obefintlig i lag.

Eftersom att Konsumentverket dessutom godtagit avtalsvillkoren och prishöjningen föregåtts av erbjudanden om kostnadsfri nedsäkring anser tingsrätten att villkoret inte är oskäligt och mannen kommer därför i fortsättningen att behöva betala den högre avgiften.

 

 

Maria Kronvall

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt