Skip to content

Forskning om fildelare - direkt på Pirate Bay

Förra gången fick forskarna 75 000 svar på 72 timmar. För andra gången genomför just nu en grupp rättssociologer vid Lunds universitet en omfattande enkätundersökning direkt på Pirate Bay om fildelares inställning till bland annat ”nätjuridik”.

Undersökningen, som går under namnet "vem är fidelaren", startade igår och ska pågå i tre dagar.  

- Vi vill få mer information om vem fildelaren är, säger rättssociologen Måns Svensson som tillhör forskargruppen Cybernormer som bedriver forskning kring hur nätkulturen förhåller sig till regleringar och nationell lagstiftning.

Frågor som ställs via The Pirate Bay handlar bland annat om anonymitet på nätet och vilket innehåll som laddas ner.

En liknande undersökning gjordes för ett år sedan. Då fick man 75 000 svar på 72 timmar. Nu görs en uppföljning för att se om fildelarbeteendet har förändrats över tid.

En viktig skillnad sedan förra undersökningen är att vissa länder, exempelvis Storbritannien, numer ålägger internetleverantörer att blockera fildelarsajter.

- Det ska bli intressant att se om fildelarna kringgår dessa blockeringar och på vilket sätt de gör det, säger Måns Svensson.

Svaren kommer att bearbetas i en öppen databas som utvecklats av Lundaforskarna. Genom den är det möjligt för vem som helst att ta del av resultaten och se hur exempelvis fildelare skiljer från land till land.

 

Foto: Marc Femenia/Scanpix

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt