Skip to content

Elisabeth Massi Fritz efter hedersmordet: ”Kan vara grovt tjänstefel från kommunen"

”Varför finns det ingen hotbildsbedömning? Varför bor kvinnan kvar i kommunen? Varför har hon inte skydd? Det finns en mängd frågor som kommunen inte har svarat på som man borde kräva svar på.” Det skriver advokaten Elisabeth Massi Fritz på sin blogg efter hedersmordet i Landskrona.

- Kommunens brist på agerande kan vara grovt tjänstefel. Kvinnan var ju ingen anonym person för kommunen. Man visste att hon hade blivit bortgift och hade ordentlig bakgrundsinformation, säger Elisabeth Massi Fritz till Dagens Juridik.

- Om man känner till att det finns en kvinna inom kommunen som har en hotbild emot sig så har finns det en skyldighet att hjälp och stötta och konkret agera. Det finns också en skyldighet att tillsammans med polisen göra en hotbildsbedömning.

Torbjörn Brorsson (M) sitter i socialnämnden i Landskrona kommun och är dessutom Sociala utskottets ordförande. Han säger att varken nämnden eller utskottet har känt till den nu mördade 19-åringens situation.

- Ärendet hanterades på tjänstemannanivå och de gjorde en bedömning av situationen. Idag vet vi tyvärr att man borde ha gjort en annan bedömning. Det som har hänt är verkligen sorgligt.

Den 19-årige kvinnan hade sökt hjälp hos den ideella organisationen ”Tänk Om” i Malmö som arbetar mot hedersrelaterat våld. Enligt föreningens ordförande Newroz Ötunc så ville hon få hjälp med ett nytt boende och socialtjänsten i Landskrona kommun kände väl till hennes utsatta situation.

- Vi har påtalat riskerna och de har ignorerat dem. Jag är jävligt förbannad, säger Neroz Ötunc till Helsingborgs Dagblad.

Ellinor Englund, jurist vid Sveriges kommuner och landsting (SKL), är inte insatt i det specifika fallet:

- Men det finns en generell skyldighet för kommunen att ge stöd och hjälp till brottsoffer och exempelvis våldsutsatta kvinnor. Det finns dock ingen specialreglering när det gäller till exempel skyddat boende utan det är en av de insatser som kommunen har möjlighet att använda sig av. Dessutom har Socialstyrelsen utfärdat allmänna råd kring hur man ska agera i sådana här situationer.

 

 

 

 

Foto: Karl Nilsson/Scanpix

  • Stefan Wahlberg

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt