Skip to content

Annonserade ut uppstoppade fåglar på Blocket – åtalas för artskyddsbrott

Hornuggla
Hornuggla

 

En man som annonserat ut ett flertal uppstoppade rovfåglar på Blocket åtalas nu för artskyddsbrott. Detta då det visat sig att två av fåglarna är fridlysta och inte får säljas utan särskilt tillstånd.    

Mannen som är i 30-årsåldern anklagas för att ha brutit mot EU-bestämmelser om handel med hotade djurarter.

– Det känns konstigt att det blev en så stor sak. Jag visste ju inte att jag bröt mot någon lag. Jag visste inte ens vad det var för arter, säger han till Borås Tidning.

Enligt mannen själv ska han fått några uppstoppade fåglar av en bekant. Men då han hade gått arbetslös bestämde han sig för att sälja dem i syfte att ”tjäna en slant”. Han satte därför in en annons på Blocket med bild på fåglarna.

Enligt Borås Tidning utannonserade mannen totalt fem uppstoppade fåglar, däribland en hornuggla och en ormvråk. Dessa två arter finns på en lista över särskilt skyddsvärda och hotade djur som inte får säljas utan särskilt tillstånd. Reglerna finns i en EU-förordning och gäller både levande och döda, uppstoppade djur.

– När annonsen legat ute någon dag ringde en man från polisen och då tog jag bort den, uppger han för Borås Tidning.

En utredning inleddes och rikskriminalen, Jordbruksverket samt åklagarnas riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål kopplades in.

Mannen medger att han annonserat ut de två skyddsvärda rovfåglarna på Blocket men anser sig inte ha begått något brott. Det var också därför han inte godtog ett strafföreläggande.

Mannen åtalas nu istället för artskyddsbrott. 

  • Anna Persson

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt