Skip to content

Tre personer häktade för grov ekobrottslighet efter tillslag på flera platser i landet

Foto: Daniel Roos/Scanpix

Förra veckan genomförde Ekobrottsmyndigheten i Uppsala ett större tillslag på fyra platser i Västmanlands län, Stockholms län och Blekinge län. I fredags eftermiddag häktades tre personer misstänkta för grova penningtvättsbrott och annan grov ekonomisk brottslighet. Det rapporterar Ekobrottsmyndigheten.

 

–  Det här är brottslighet som Ekobrottsmyndigheten arbetar hårt för att störa och slå ut. Drivkrafterna bakom brotten är brottsvinsterna, som till exempel vid narkotikahandel, men med de skillnaderna att upptäcktsrisken är lägre, brottsvinsterna högre och straffsatserna i vissa fall är betydligt lägre, säger Anna Wallander, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Uppsala.

Flera personer gripna
Enligt Ekobrottsmyndigheten deltog personal från Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Skatteverket vid tillslaget, som var ett resultat av en tids spaning och kartläggning.

Vid tillslaget greps fyra personer varav en av senare släpptes. De misstänkta personerna har varit verksamma inom bygg- och anläggningsbranschen.

–  Vi kan konstatera att tillslaget har gått enligt plan, tre personer som varit anhållna i sin frånvaro är nu häktade. Ärendet gäller bland annat grova penningtvättsbrott som misstänks ha pågått under flera års tid, säger Anna Wallander.

Ett stort antal beslag
Enligt Ekobrottsmyndigheten gjordes ett stort antal beslag vid tillslaget.

– Det som nu händer är att de beslag som gjordes i samband med tillslaget ska gås igenom och analyseras för att kunna säkra bevisning. Det kan handla om telefoner, datorer, bokföring, med mera. Det kommer också att hållas förhör med de personer som nu är häktade, säger Anna Wallander.

  • Paulina Stén

Tipsa via e-post

Ange flera adresser på olika rader eller separera dem med kommatecken.

Vill du verkligen anmäla denna kommentar som olämplig?

Anmäl Avbryt